Peter Lavens en het verhaal van Masters@Rock

Admin

10/08/2014
cultuur/onderwijs

masters_at_rock_programma

Op welk laat uur is het idee ontstaan om een rockfestival te organiseren?

"De eerste keer zijn we eigenlijk gestart indoor in samenwerking met Kiwanis toen ik voorzitter was. Ik wilde het oude ki-rock terug een kans geven dat vroeger op de markt was. Het merendeel van de leden was akkoord en de eerste ki rock was herboren met 1100 bezoekers in de Mast. Vier maanden later liepen we met mijn vriend Stefan in de Ambachtstraat op zijn terrein en zei ik langs mijn neus weg dat dit nog een ideale plek zou zijn om wat groter te worden. Koppen samen gestoken en onze eerste masters@rock was een feit in samenwerking met Strike en Kiwanis. Omdat deze editie een financiële kater werd, hebben beide verenigingen zich dan teruggetrokken. Alleen Kiwanis blijft verder logistieke steun geven en wij proberen ook de financiële kas wat te steunen indien de cijfers positief zijn."

Hoe komen deftige burgers erbij om een metalfestival te organiseren?

"Veelal wordt metal aanzien als muziek voor de eerder ruige personen maar niets is minder waar. Jaren zijn we naar festivals geweest en hebben meer en meer de smaak te pakken gekregen van dit genre. Eerlijk gezegd hoorde ik liever goede rock dan die zwaardere metal maar hoe meer je ernaar luistert hoe meer je het apprecieert. We zijn breder gestart maar zagen vlug dat indien we een kans wilden maken om te overleven, we deze keuze moesten maken. Het overaanbod van festivals in België is niet niets."

Hoeveel mensen zetelen in het bestuur en wie zijn ze?

IMG_3958b

"Zelf ben ik voorzitter al zijn ze dit voor mij allemaal. Stefan De Ruyter doet samen met mij de bookings. Alles gebeurt online en daar zijn we uren, dagen en nachten mee bezig. Philip Pauwels zorgt voor de sponsoring samen met Joost Vanhaerents. Samen nemen die ook de Vip voor hun rekening en Philippe Desmedt zorgt voor de volledige tereinindeling en alles van opbouw. Een grote boterham voor iedereen dus."

Hoeveel medewerkers hebben jullie nodig?

"Jaarlijks hebben wij meer dan 300 medewerkers nodig zowel voor, tijdens als na het festival."

Enig idee hoeveel uren jullie in dit project steken?

"Dat durf ik niet meer zeggen maar het zijn er enorm veel. Vanaf de tweede week na het festival starten de voorbereidingen en de besprekingen al opnieuw. Het stopt dus eigenlijk nooit meer."

Wanneer zijn jullie tevreden?

"Onze doelstelling is ons festival in stand houden, overleven en voorzichtig laten groeien al zijn we ervan bewust dat het tij even vlug kan keren."

Wat brengt de toekomst?

"We werken jaar per jaar, maar we hopen een festival te realiseren dat jaarlijks 10 à 15.000 festivalgangers op de been kan brengen en dat is niet niets."

Is de erfenis van Rock Torhout een vloek of een zegen?

"Mochten we een vergelijking maken dan kan dit een negatieve impact hebben maar wij staan volledig los en vergelijken liever niet met het vroegere rock Torhout. Wat we wel hebben is zeker de positieve weerklank als de naam Torhout valt."