Prikactie tegen 'privatiseringsdecreet' in WZC Sint-Augustinus

Patrick Demarest

22/09/2021
Actua

De binnentuin van WZC Sint-Augustinus in Torhout werd maandagnamiddag ingepalmd door het personeel voor een korte prikactie op poten gezet door het ACV. Aanleiding daartoe is het zogenaamde ‘privatiseringsdecreet’, een nieuw decreet dat ervoor zou zorgen dat private spelers kunnen toetreden tot openbare welzijnsverenigingen.

Alle drie de vakbonden maken zich daarover zorgen en plannen de komende dagen gelijkaardige acties op verschillende plaatsen. Voor de goede orde: “in Torhout is er geen sprake van privatisering”, stelt ACV-afgevaardigde Christine T Jonck. “ Wij doen mee uit solidariteit met het personeel waar ze wel met privatiseringsperikelen kampen.”

Net voor het verlof lag in het Vlaams Parlement een voorstel van decreet ter stemming voor. De bedoeling van de indieners was om het mogelijk te maken dat een publieke welzijnsvereniging haar activiteiten kan opsplitsen in afzonderlijke vzw’s of vennootschappen. Het personeel van de welzijnsvereniging zou dan kunnen worden overgedragen of ter beschikking gesteld van die private instellingen. “Dat dit decreet op maat geschreven is van het Zorgbedrijf Antwerpen is al lang geen geheim meer”, duidt Christine nog. “Het Antwerps stadsbestuur wil niet langer investeren in de publieke zorg en zoekt nieuw kapitaal. Maar dit nieuwe decreet zet de volledige publieke zorg in Vlaanderen op de helling. Niet de bewoners, maar de winsten dreigen op de eerste plaats te komen. Eind deze maand staat het decreet opnieuw op de agenda van het Vlaams Parlement.”

“Dit decreet dreigt te zullen leiden tot besparingen op materiaal en op mensen, of tot hogere prijzen, aangezien private spelers winst zullen willen maken”, zo besluit ACV-afgevaardigde Christine T Jonck. - (EVT)