Raak niet verblind door een laagstaande zon !

Patrick Demarest

01/04/2021
Actua

Lokale Politie Kouter waarschuwt voor verblinding door de zon. Bij een laagstaande zon gebeuren er 20% meer ongevallen. In deze periode staat de zon meestal gevaarlijk laag waardoor de schittering een heleboel automobilisten tegelijk verblindt. Een ongeval is dan snel gebeurd.

Schone ruiten
Een simpele, maar wel uiterst effectieve tip: hou je ruiten schoon, vooral natuurlijk je voorruit! Elk stofje, vuiltje of vlekje zorgt ervoor dat je zicht belemmerd wordt als de zon erop schijnt.
Zonnebril
Het is altijd handig als je in je auto een zonnebril liggen hebt op een makkelijk bereikbare plaats.
Zonneklep
Zonnekleppen zijn waarschijnlijk de beste oplossing om veilig te rijden bij een laagstaande zon.
Rustig rijden
Rij trager en rustiger. Kijk ook extra goed rond. Door de laagstaande zon kunnen je ogen objecten moeilijker onderscheiden. Een fractie van een seconde langer kijken of voor de zekerheid een tweede keer over je schouder kijken kan het verschil maken.
Ook anderen hebben last
Als je eindelijk een bocht om bent en de zon op je zijkant of achterkant zit, heb jij misschien minder last van de schittering. Hou er echter rekening mee dat tegenliggers misschien wél nog hinder ondervinden en dat zij jou nu minder goed zien.
Dimlichten
Door je dimlichten aan te steken, zend je wagen zelf licht uit waardoor je beter zichtbaar bent voor anderen.
Achteropkomend verkeer
De zon kan ook achter je staan, waardoor je weinig of niet in je spiegels kan kijken. Zo is het enorm lastig om het achteropkomend verkeer in het oog te houden. Het kan helpen door je spiegels op dat moment een klein beetje te verschuiven. Helpt dat toch niet voldoende? Kijk dan over je schouder. Je hoofd heeft een heel andere invalshoek dan de spiegels, waardoor dat meestal wel zal werken.