Regeling recyclagepark

Patrick Demarest

29/09/2020
Actua

In april dit jaar werd, in het kader van de coronarichtlijnen, werken op afspraak ingevoerd in het recyclagepark. Dit nieuwe systeem kreeg heel wat positieve feedback. Daarom besliste de gemeenteraad op 28 september om het werken op afspraak voort te zetten en definitief vast te leggen in het huishoudelijk reglement van het recyclagepark. Op zaterdag zal je het recyclagepark echter vrij kunnen bezoeken maar, gezien corona, met beperking van het aantal toegelaten wagens. 

Na een evaluatieperiode van vijf maanden stelt het lokaal bestuur vast dat werken op afspraak nog steeds positief onthaald wordt door de burger.

Evaluatie coronaperiode

De voorbije vijf maanden ontving het recyclagepark tussen de 500 tot 950 bezoekers per week, naargelang de openingstijden. Per halfuur kwamen ongeveer 15 bezoekers langs. Op deze manier kon de bezetting op het terrein overzichtelijk en veilig gehouden worden in coronatijden.

Het maken van een afspraak gebeurde de afgelopen maanden digitaal en telefonisch. Deze laatste optie wordt vooral gebruikt door burgers die niet over een computer beschikken.

In de periode van 7 april tot 7 september bezochten 18.070 bezoekers het recyclagepark. Voor dezelfde periode in 2019 waren dit er 39.496.

"Door de coronamaatregelen laten we maximum 10 voertuigen terzelfdertijd toe op ons recyclagepark. Dit is duidelijk zichtbaar in het cijfer van het aantal bezoekers", zegt Elsie Desmet, schepen van leefmilieu.

In 2020 bedroeg het wegingscijfer voor de rode en oranje groep samen 1.277 ton tijdens deze periode. Voor dezelfde periode in 2019 bedroeg dit cijfer 1.489 ton. Rekening houdende met het aantal bezoekers komt dit neer op een gemiddelde aanvoer per bezoeker van 71 kg in 2020 en 38 kg in 2019. De burger kwam dus minder vaak naar ons recyclagepark, maar voerde telkens wel heel wat meer afval aan.

"Door het werken op afspraak kunnen onze parkwachters bezoekers beter ondersteunen bij het sorteren. Wat hoort waar, het is niet altijd voor iedereen even eenvoudig. Op die manier sorteren we beter, wat dan weer goed is voor onze portemonnee", vertelt schepen van leefmilieu, Elsie Desmet.

Aanpassingen huishoudelijk reglement

In de week werken op afspraak, op zaterdag vrije toegang

Tot op vandaag vermeldt het huishoudelijk reglement nog steeds de klassieke openingsuren met een vrij bezoek aan het recyclagepark. Door de positieve evaluatie van werken op afspraak besliste het lokaal bestuur om werken op afspraak vast te leggen in het huishoudelijk reglement.

Voor burgers die minder snel digitaal hun weg terugvinden zal het park op zaterdag vrij toegankelijk worden en dit vanaf zaterdag 10 oktober. Door corona zal er wel nog steeds een beperking staan op het aantal bezoekers.

De openingsuren van het recyclagepark zullen er vanaf maandag 5 oktober als volgt uitzien:

  • Maandag: gesloten;
  • Dinsdag op afspraak: van 9 tot 12 uur en van 13 tot 17.30 uur;
  • Woensdag op afspraak: van 13 tot 18 uur;
  • Donderdag op afspraak: van 9 tot 12 uur en van 13 tot 17.30 uur;
  • Vrijdag op afspraak: van 13 tot 18 uur;
  • Zaterdag vrije toegang: van 9 tot 16 uur doorlopend.


Impact extreme weersomstandigheden op openingsuren

Daarnaast wordt er aan het huishoudelijk reglement ook een toevoeging gedaan rond de impact van extreme weersomstandigheden op de openingsuren van het park.

Zo behoudt het lokaal bestuur zich het recht voor om naar aanleiding van extreme weersomstandigheden of andere veiligheidsoverwegingen het recyclagepark tijdelijk te sluiten.

Dit zal steeds in overleg gebeuren met de bevoegde diensten en wordt duidelijk gecommuniceerd naar de bezoekers. Bezoekers met een afspraak op die momenten zullen hiervan persoonlijk op de hoogte gebracht worden via de aangeleverde gegevens uit het afsprakensysteem.

"Als gevolg van corona zijn we overgeschakeld naar enkel bezoeken aan ons recyclagepark op afspraak. Naast de vele positieve reacties van de burgers die we mochten ontvangen, evalueerden we ook reeds intern dit systeem. Vanuit deze ervaringen kiezen we nu om verder te werken op afspraak, maar de burgers ook de kans te geven om zonder afspraak op bezoek te komen naar ons recyclagepark. Ook het reserveringssysteem konden we intussen nog wat verfijnen waardoor je tot een uur voor jouw bezoek nog een afspraak kan boeken", zegt schepen van leefmilieu, Elsie Desmet.