Rondleidingen op het oud kerkhof op 30 oktober

Patrick Demarest

22/10/2021
Actua

Torhout heeft één van de belangrijkste 19de eeuwse begraafplaatsen in Vlaanderen. Het Oud Kerkhof in de Bruggestraat staat dan ook hoog aangeschreven in het erfgoedverhaal van het lokaal bestuur. Dat werd de voorbije jaren regelmatig in de kijker gezet. De aanpassingswerken naar een open en toegankelijke begraafplaats maken dat de site haast vanzelfsprekend haar recreatieve en funeraire functies opneemt.


Door corona werden tal van boeiende initiatieven die op lange termijn ingepland stonden op het Oud Kerkhof, geschrapt. Het gevarieerd aanbod van aandachtstrekkers voor het Oud Kerkhof wordt vanaf nu opnieuw op de agenda gezet.


Op zaterdag 30 oktober herstart de reeks rondleidingen op het Oud Kerkhof in de Bruggestraat. De rondleidingen laten telkens een ander aspect van de begraafplaats aan bod komen.


Het thema op 30 oktober is: 'Onderhoud en herstel van graftekens: een haalbare kaart!'.

  • De rondleidingen starten om 10.30 uur en om 14 uur aan de ingang van het Oud Kerkhof (hoek Bruggestraat en Sint-Jozefstraat).
  • We beperken de rondleidingen tot maximum 20 personen.
  • Vooraf inschrijven is verplicht en kan in het Vrijetijdshuis (Markt 1), via vrijetijdshuis@torhout.be of via 050 22 07 70.


Nog tot 15 november kan iedereen terecht bij de dienst burgerzaken in het stadskantoor om een concessie te nemen op een grafzerk. Deze concessies zijn gratis. Wie een concessie neemt, engageert zich wel om de grafzerk in goede conditie te brengen en te houden. Na restauratie kan je kiezen voor bijzetting in het graf via urnen. Dit op voorwaarde dat het grafteken in goede staat is.


Wat de restauratie van een grafzerk op het Oud Kerkhof inhoudt, wat dit kan kosten en door wie dat kan worden uitgevoerd, wordt uitgelegd tijdens deze inspirerende rondleidingen. Voor een redelijke prijs is er alvast meer haalbaar dan je denkt! Interessant voor iedereen, maar zeker voor mensen die twijfelen om de concessie op het familiegraf te verlengen.


Na een korte introductie over de historiek en de waarde van de begraafplaats start een verkenningstocht met twee deskundigen. Restauratiedeskundige Delphine Vandevoorde leidt ons door het funerair park met een geheel nieuwe blik. Hoe verweren stenen? Hoe kan je schade voorkomen? Welke zaken kan je zelf herstellen en wanneer is een restaurator of een team aan deskundigen noodzakelijk? Kunsthistorica Anne-Mie Havermans, brengt de achtergrond van de graftekens, want die kan interessant zijn bij het maken van keuzes bij renovatie. Delphine Vandevoorde, restaurator van stenen/terracotta beelden en andere, zal mee de aanpak en mogelijkheden toelichten.

Onderweg en nadien kan je vragen stellen.


"Ons Oud Kerkhof is een pareltje op vlak van erfgoed. Een rondleiding door deze boeiende wereld moet je zeker hebben meegemaakt. Na een verplicht jaar van aanplakkingen zijn we nu klaar, samen met jullie, voor de volgende stap: de renovatie van deze parkbegraafplaats. Stap voor stap willen we samen met jullie deze schitterende monumenten renoveren. Ben je benieuwd hoe dit in zijn werk gaat, zou jij ook graag een grafmonument renoveren en als laatste rustplaats gebruiken? Kom dan zeker naar één van deze rondleidingen", vertelt Elsie Desmet, schepen van begraafplaatsen