RUP site Lammens definitief goedgekeurd

Patrick Demarest

18/09/2024
Actua

Het gemeentelijk ruimtelijk uitvoeringsplan (RUP) voor de site Lammens werd definitief vastgesteld door de gemeenteraad. Dit RUP is nodig om de bestemming van de gronden te wijzigen en de bouwvoorschriften voor de nieuwe ontwikkeling vast te leggen. De bedrijvensite biedt voornamelijk ruimte voor de ontwikkeling van lokale bedrijven. Het is nu aan de ontwikkelaar (Global Estate Group) om de nodige vergunningen te verkrijgen voor de inrichting van de site.

 

Het ruimtelijk uitvoeringsplan is een belangrijke stap in de herontwikkeling van de voormalige pluimveeslachterij. In maart stelde de gemeenteraad het RUP voorlopig vast. Daarna volgde een periode van twee maanden openbaar onderzoek waar iedereen bezwaren en opmerkingen kon indienen. Tijdens dit openbaar onderzoek werden er adviezen ingewonnen en werden een aantal bezorgdheden rond de nieuwe ontwikkeling vanuit de buurt geformuleerd. De hoofdlijnen blijven bestaan. Op bepaalde punten werd het RUP hieraan aangepast. Nieuw is de mogelijkheid om een buurtwinkel te voorzien in de Wijnendale-Stationsstraat. Dit komt tegemoet aan de grote vraag van de inwoners van Wijnendale. Een afwerking van het woonlint met woningen blijft eveneens een optie.

De rest van de terreinen wordt ingezet voor lokale bedrijvigheid. De bedoeling is om KMO units te bouwen. Er is ook ruimte voorzien voor projecten op maat. Het nieuwe bedrijventerrein zal toegankelijk zijn via een nieuwe toegangsweg in de Breestraat. Daarnaast blijft de groene buffer rondom het terrein behouden, deze wordt nog verder uitgebreid met publiek toegankelijke groene zones. Zo wordt de hinder voor aanpalende bewoners beperkt en wordt een deel van de site vergroend en onthard. Voor de verkoop van de voormalige doktersvilla werd een compromis ondertekend. De woning wordt behouden met residentiƫle functie. Op de locatie van de voormalige waterzuivering voor de pluimveeslachterij komt een rioolwaterzuiveringsinstallatie van Aquafin om de waterkwaliteit in de omgeving te verbeteren.

Er wordt sterk ingezet op duurzaamheid: op vlak van energieverbruik wordt een warmtenet aangelegd en wordt er ingezet op zonnepanelen. Het bedrijventerrein zal niet aangesloten worden op het aardgasnetwerk.

Ook wordt er samengewerkt met het project Betonwater van de provincie, waarbij het opgevangen regenwater op de site ter beschikking wordt gesteld voor de landbouw.

Ondertussen zijn de afbraakwerken volop aan de gang. De ontwikkelaar geeft aan dat deze tegen het einde van het jaar afgerond zullen zijn. De aanvraag voor de aanleg van de nieuwe infrastructuur is ingediend bij het lokaal bestuur. Als de vergunningsprocedure vlot verloopt, kunnen deze werken in het eerste kwartaal van 2025 starten. Tegen het einde van 2025 zou de ontwikkelaar de eerste bedrijven willen realiseren.


"We zijn tevreden over vlotte voortgang van de procedure voor het RUP. Het wordt een modern bedrijventerrein op maat van de buurt. We kijken uiteraard uit naar de eerste nieuwe bedrijven op de site," aldus schepen voor stadsplanning Lieselotte Denolf.