Schattenjager...

Patrick Demarest

05/03/2021
interview/reeks

In de putten van de archeologen op de Markt van Torhout dook plots ook Sammy Fraeyman op. Beter gekend als het gezicht van tankstation en Louis Delhaize winkel 't Rondpunt in de Bruggestraat, tastte hij op de Markt de bodems van de putten af met een metaaldetector. Op zoek naar archeologische (metalen) schatten...

Sammy Fraeyman is 43, echtgenoot van Eva Maes en vader van drie dochters. Hij trekt ondertussen al ongeveer twintig jaar de baan op met zijn metaaldetector. 

Heb je daar een vergunning voor nodig?

Sammy: "Vroeger had men geen vergunning nodig maar dit is veranderd. Nu heb je een erkenning nodig."

Moet je daar een opleiding voor volgen?

Sammy: "Men moet geen opleiding volgen maar om toch een goede metaaldetectorist te worden, moet men er veel tijd insteken. Zelfstudie is zeer belangrijk. Enerzijds het leren kennen van de detector en anderzijds het leren wat er allemaal te vinden is. Vooral de vondsten in de omgeving kunnen u veel leren over de periode en rijkdom.  De scherven van aardewerk of steengoed zijn hiervoor een goede aanwijzing.  Vroeger had men namelijk ook al rijkere en armere gebruiksmiddelen om te eten en te leven."

Velen denken bij het zien van een metaaldetector aan zij die op het strand lopen om geld te zoeken…

Sammy: "Er bestaan verschillende soorten zoekers. Degene die zoeken op het strand zoeken inderdaad meestal munten of bij geluk een juweel. Soms vinden ze ook een historisch stuk maar op het strand zoekt men niet specifiek naar historisch belangrijke dingen. Daarnaast hebben we ook mensen die specifiek zoeken naar oorlogsspullen en mensen die zoeken naar oudere vondsten."

Wat doe jij allemaal met je metaaldetector?

Sammy: "Dat kan zeer verschillend zijn.  Toen onze dochter 1 jaar oud was, at ze 2 batterijen op die ze uit een speelgoedje haalde. Om zeker te zijn dat ze deze had opgegeten haalde ik mijn detector boven. Of, bijvoorbeeld, iemand wou een nieuwe kabel leggen maar daarvoor wilde hij geen andere kabel beschadigen. Die kon ik terugvinden waardoor de andere kabel intact bleef. Leidingen in een muur terugvinden of een trouwring die verloren werd, behoren allemaal tot het beoefenen van de hobby. Dit kan dus zeer uiteenlopend zijn. Het zoeken naar obussen, weggegooide blikjes of metalen uit de grond halen voor landbouwers. Dat laatste is een serieuze pest voor de landbouwer omdat het vee die opeet en jaarlijks sterven zo zeer veel dieren aan dit indirecte sluikstorten."

In welke mate kan die detector helpen bij het archeologisch onderzoek in Torhout?

Sammy: "Wij kunnen vooral bijdragen tot het vinden van kleinere stukken die anders door de mazen van het net glippen.  Belangrijk zijn muntjes omdat deze een directe periode en ook herkomst vertellen. Daarnaast zijn er natuurlijk ook veel gebruiksvoorwerpen die we kunnen vinden. Hier in Torhout kan ik u als voorbeeld een lakenlood geven, een mes of insigne.  Al deze stukken helpen tot het maken van de volledige puzzel. Wat men vindt, is altijd een raden maar het zoeken naar wat men gevonden heeft, is altijd zeer leuk."

Wat is het spectaculairste dat je gevonden hebt?

Sammy: "Naast mijn vrouw (lacht) geef ik u een voorbeeld van iets wat ik gevonden heb met de detector maar dat niet van metaal is:  een Karolingische maalsteen. Gevonden op de site “De Sleutel”."

Kan iedereen beroep op jou diensten doen?

Sammy: "Als ik de tijd vind en het binnen mijn mogelijkheden ligt, wil ik gerust iedereen helpen."