Op vrijdag 2 juni 2017 organiseerde Sint-Vincentius Instituut Torhout (Scholengroep Sint-Rembert) voor het eerst het SODA-event. Op dit event reikte de school SODA-diploma’s uit aan leerlingen van het zevende jaar BSO die het hele jaar door een goede attitude hadden. Het Soda-attest kan hen later helpen bij de zoektocht naar werk of bij het zoeken naar een vakantiejob. Gastheer van dienst was Deceuninck NV (Bruggesteenweg 360 in 8830 Hooglede).
Het SODA-event werd georganiseerd voor de leerlingen van drie verschillende richtingen (7 Business Support, 7 Retail Management and Visual Merchandising en 7 Logistics) die het hele jaar door uitblonken in Stiptheid, Orde, Discipline en een professionele Attitude. In de loop van het schooljaar kregen zij vier keer een tussentijds rapport. Met de nodige feedback en coaching konden de leerlingen groeien in hun attitude. Door het succes wordt de mogelijkheid voor het behalen van het Soda-attest uitgebreid. Ook leerlingen van 6 BSO en 7 Integrale Veiligheid en Veiligheidsberoepen kunnen volgend schooljaar dit attest behalen.
Het Soda-verhaal is een sterk verhaal waar er intensief gewerkt wordt aan de brug tussen werkgevers en scholen. Het onderwijs en de bedrijfswereld willen samen grenzen verleggen voor elk talent. Het SODA-attest beloont leerlingen voor hun professionele attitude en versterkt op die manier hun intrinsieke motivatie. Het attest zet leerlingen in de bloemetjes die tijdens het schooljaar een goed tot uitmuntend attituderapport behaalden. De beloning bestaat uit een uitgebreid aanbod aan stages en vast werk via de zoekertjessite www.sodajobs.be. Via de zoekertjessite worden bedrijven in staat gesteld vacatures te plaatsen die ingevuld kunnen worden door onze SODA-leerlingen. Alle zelfstandigen, werkgevers en bedrijven die op zoek zijn naar goede werkkrachten kunnen zich gratis registreren en een vacature plaatsen. Het is voor de werkgever namelijk een hele uitdaging om werknemers te vinden die hun job op een kwaliteitsvolle manier uitvoeren. Via het SODA-attest krijgen werkgevers de kans om in direct contact te komen met leerlingen die voldoen aan hun verwachtingen. Het attest wil fungeren als een extra selectiecriterium voor potentiële werkgevers bij het aanwerven van arbeidskrachten. Voor de scholen is het een manier om het niveau te verhogen in het TSO en BSO en biedt het (allochtone/kansarme) leerlingen een extra objectief selectiecriterium aan.