Sluiting van Barrage tot 15 januari

Patrick Demarest

01/12/2016
Actua horeca/toerisme straat/wijk

Hieronder geven wij het integrale persbericht vanwege het college van Burgemeester en Schepenen van de stad Torhout in verband met café Barrage.

kristofaudenaert

Het college van Burgemeester en Schepenen van de Stad Torhout bevestigde vandaag het besluit van de burgemeester om café Barrage tijdelijk te sluiten wegens drugshandel. Café Barrage, gevestigd op de Markt in Torhout, moet gedurende 6 weken dicht.

Recentelijk ontving de politie meerdere meldingen over drugshandel. In het daaropvolgend onderzoek kwam duidelijk naar voor dat er verdovende middelen gebruikt en verkocht werden en dit door sommige klanten en personeel. In dit kader werd tijdens de nacht van 05 op 06 november een gerechtelijke controleactie gehouden, op last van de onderzoeksrechter en procureur des Konings. Op verschillende plaatsen in het café werden drugs aangetroffen en in beslag genomen.
Bij nazicht van de politiedocumentatie waar alle tussenkomsten geregistreerd worden, blijkt dat er al enige tijd sprake is van allerhande soorten van overlast in en rond de Barrage.
Na akkoord vanwege het parket heeft de burgemeester inzage verkregen in het gerechtelijk dossier. Daaruit blijkt overduidelijk dat er herhaalde illegale drugspraktijken in een publiek toegankelijke ruimte plaatsvonden. Als men bovendien constateert dat er minderjarigen betrokken zijn bij deze praktijken, dan moet krachtig gehandeld worden. Daarom bevestigde het college het besluit van de burgemeester om café Barrage voor 6 weken te sluiten.

 

Want de strijd tegen drugshandel is één van de topprioriteiten binnen politiezone Kouter. Naast een preventieve aanpak moet bij dergelijke illegale praktijken repressief gehandeld worden. Tolerantie is uit den boze.
Gebruik en misbruik van drugs zorgt ervoor dat vele instellingen in ons land vol liggen met radeloze mensen (slachtoffers) die zich hebben laten verleiden.
De burgemeester zal het lokaal drugoverlegplatform bijeenroepen om na te gaan welke bijkomende acties er nodig zijn. De verschillende sectoren (vertegenwoordigers van de jeugddienst, politie, ziekenhuis, scholen en de ambulante drugzorg Kompas) stemmen in dit platform hun visie en aanpak op elkaar af.
Het stadsbestuur wil samen met politiezone Kouter de gezondheid en levenskwaliteit van alle burgers en in het bijzonder van de vele schoollopende jongeren in Torhout vrijwaren. Drugs hebben daarin geen plaats!