Sociaal Fonds steunt scholen

Patrick Demarest

03/05/2018
cultuur/onderwijs

Met steun van de provincie West-Vlaanderen worden er twee schoolprojecten in Menkao en Lisala mogelijk gemaakt in samenwerking met het Sociaal Fonds van de Burgemeester.

 

[caption id="attachment_18771" align="alignnone" width="727"] PROVINCIE& SOCIAAL FONDS BURGEMEESTER STEUNEN TWEE SCHOLEN IN HET ZUIDEN[/caption]

Het Sociaal Fonds van de Burgemeester bestaat al ruim twintig jaar met de bedoeling op lokaal vlak zinvolle financiële hulp te bieden aan allen die het nodig hebben. Het Sociaal Fonds van de Burgemeester trekt ook af en toe over de grens en steunt enkele buitenlandse projecten met financiële steun van de Provincie West-Vlaanderen.
Momenteel bouwen ze, met steun van de provincie, 4 klassen voor het Technisch Landbouwonderwijs in Menkao, dichtbij Kinshasa, waar Scheutist Pater-deken Toon Tanghe directeur is. 150 leerlingen zullen er les krijgen van 9 ervaren leraars, een landbouwingenieur en een verpleegkundige. Het kunnen bewerken van de landbouwgrond aldaar is van levensbelang, zowel om te kunnen werken in een landbouwbedrijf als om te kunnen zorgen voor het levensonderhoud van een eigen gezin. De broeders stellen ook 20 hectare ter beschikking voor proefvelden waarop maniok, aardnoten en mais wordt geteeld.

Het 2e project is de uitbreiding van de school in Lisala, 1000 km van Kinshasa. Lisala is de provinciehoofdstad van Mongala. Door een sterke evolutie in de handel wordt er hier veel gebouwd. Hierdoor is er nood aan geschoolde mensen in informatica, handel en financiën. Momenteel is er een lagere school voor 500 kinderen waar Scheutist Fernand Degroote, afkomstig van Aartrijke, directeur is. Door de steun van de provincie, is de bouw van 4 extra klaslokalen en een directiebureel voor het middelbaar technisch onderwijs mogelijk. Het is de bedoeling om een technische opleiding te voorzien voor informatica en financieel beheer voor 200 studenten van 13 tot 18 jaar. Dagloners en jobstudenten bouwen hun eigen klassen. Er wordt voor alle werkers dagelijks eten voorzien want ze krijgen een klein loon voor hun werk.