Stadskantoor kleurt oranje

Patrick Demarest

29/11/2021
Actua

Ook dit jaar neemt Torhout deel aan de internationale campagne 'Say no to violence against women', een campagne tegen geweld op vrouwen en meisjes. Van 25 november tot 10 december kleurt het stadskantoor daarom oranje.

(Foto stad Torhout)

Op 25 november, de Internationale Dag tegen Geweld, werd wereldwijd het startschot gegeven van de campagne 'Say no to violence against woman' ('Zeg nee tegen geweld op vrouwen'). Als protest tegen geweld op meisjes en vrouwen kleuren ook dit jaar (bekende) gebouwen en monumenten wereldwijd oranje. De campagne, die loopt tot de Internationale Dag voor Mensenrechten op 10 december, wil aandacht vragen voor fysiek, seksueel en mentaal geweld tegen vrouwen en wil dit  geweld een halt toe roepen.

In de coronaperiode is er een toename van huiselijk geweld vastgesteld. Het afgelopen jaar werd de hulplijn 1712 gemiddeld 170 keer per maand gecontacteerd door slachtoffers van partnergeweld. Dat is een stijging met 79 procent in vergelijking met het jaar daarvoor. Beschikbare hulplijnen zoals het nummer 1712 en de Zorgcentra na Seksueel geweld zijn nog te weinig bekend.

"Geweld tegen vrouwen en meisjes is één van de meest algemene schendingen van de mensenrechten en een wereldwijd probleem", zegt Elsie Desmet, schepen van Noord-Zuid beleid. "Ook in Torhout dragen we opnieuw ons steentje bij  om geweld tegen vrouwen bespreekbaar te maken en geven we opnieuw gehoor aan de oproep 'Orange your city/orange the world' door 16 dagen lang een deel van het stadskantoor in een oranje licht te laten baden. Met deze bewustwordingscampagne van Zonta International willen we meehelpen om aan geweld tegen vrouwen en meisjes een einde te maken."