Strengere coronamaatregelen

Patrick Demarest

16/10/2020
Actua

De horeca (cafés en restaurants) zal vanaf maandag voor vier weken moeten sluiten. Er komt een evaluatie na 14 dagen. Dat is beslist op het Overlegcomité van de verschillende regeringen in ons land. Restaurants kunnen wel nog afhaalgerechten meegeven, tot 22 uur 's avonds.  Premier Alexander De Croo (Open VLD) laat weten dat er een "omvangrijk steunpakket" komt voor de horeca.

Er komt ook in het hele land een avondklok van middernacht tot 5 uur 's ochtends. Je mag in dat tijdslot wel nog buitenkomen voor dringende medische redenen of als het niet anders lukt voor je werk. Ook die maatregel gaat vanaf maandag in werking. Vanaf 20 uur 's avonds is er een verkoopsverbod van alcohol.

Ook onze sociale contacten worden verder ingeperkt. Elke individu mag nog maximaal één nauw (knuffel)contact hebben, buiten uw huishouden. Thuis mogen we nog vier mensen ontvangen maandelijks, met afstandsregels. Dat moeten twee weken lang dezelfde mensen zijn.

Telewerken wordt de regel, maar bedrijven moeten kunnen blijven draaien. Dus mensen zullen regelmatig gevraagd worden om terug te keren, aldus minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (SP.A). Wie niet kan telewerken, moet dat in de "meest veilige omstandigheden" kunnen werken.

Kerstmarkten en rommelmarkten zullen niet meer kunnen, markten met voedsel en kleine kermissen mogen wel nog.

En wat dan met cultuur- en sportevenementen? "Daar zijn heel goeie protocollen voor gemaakt. Die moeten we wel herbekijken en daar nemen we een week de tijd voor", laat minister Vandenbroucke weten. Activiteiten waar geen protocol voor bestaat worden onmiddellijk beperkt tot 40 aanwezigen.