Structureel onderhoud op E403 tussen Torhout en Lichtervelde vanaf 24 mei

Patrick Demarest

11/05/2016
Actua

Vanaf dinsdag 24 mei 2016 worden, in opdracht van Wegen en Verkeer West-Vlaanderen, structurele onderhoudswerken uitgevoerd op de E403 tussen Torhout en Lichtervelde in de rijrichting Kortrijk.  Er zijn 33 werkdagen voorzien.  In de rijrichting Kortrijk zal er zeer veel hinder zijn.

Wat?
De bestaande wegverharding van de E403 wordt volledig opgebroken en vernieuwd. De stalen vangrails in de middenberm worden vervangen door betonnen stootbanden. Gelijktijdig met deze werken worden er ook herstellingswerken uitgevoerd aan de brug over de spoorlijn Lichtervelde-Gent. De brugdekvoegen en de waterdichte bescherming van de brug worden vernieuwd.
Hinder?
Op dinsdag 24 mei start de aannemer na de ochtendspits met het plaatsen van de tijdelijk afschermende constructies. Tijdens deze voorbereidende werken zal er nauwelijks hinder zijn richting Kortrijk maar veel hinder richting Brugge aangezien het verkeer over de pechstrook wordt geleid.
Tijdens de eigenlijke werken, die starten vanaf 25 mei, wordt het verkeer met behulp van doorsteken op de andere rijrichting gebracht. In de rijrichting Brugge zullen er twee versmalde rijstroken zijn, in de rijrichting Kortrijk slechts 1 versmalde rijstrook. Het Vlaams Verkeerscentrum verwacht weinig hinder in de rijrichting Brugge maar zeer veel hinder in de rijrichting Kortrijk met files die (zeker in de avondspits) kunnen oplopen tot 8 kilometer waardoor je op 45 minuten à 1 uur extra reistijd mag rekenen!
Tijdens de volledige duur van de werken (vanaf 25 mei) zal de afrit Lichtervelde in de rijrichting Kortrijk afgesloten zijn. De oprit Lichtervelde zal vanaf 25 mei voor het grootste deel van de werken ook afgesloten zijn.
Pas op het einde van de werken, wanneer de oprit Lichtervelde weer is opengesteld, zal de oprit Torhout gedurende enkele dagen afgesloten zijn. De precieze datum van afsluiting zal via borden gecommuniceerd worden.
In de rijrichting Brugge blijven alle op- en afritten open.

De volgende omleidingen zijn voorzien:

wegenwerken

Afbeelding ©AWV'

- Het      verkeer op de E403 zal voor het complex nr. 10 Torhout op de hoogte      gebracht worden dat de afrit Lichtervelde is afgesloten. Het verkeer moet afrit nr.10 Torhout nemen en via de R34, N32 en N35 naar Lichtervelde rijden.
Wie op de E403 toch doorrijdt zal de afrit nr. 8 Roeselare-Beveren moeten      nemen en bovenaan de afrit rechts afslaan naar de R32 en vervolgens de N32 en N35 volgen richting Lichtervelde.
- Het  verkeer komende van Pittem en Tielt dat wil oprijden in Lichtervelde moet      vanaf het kruispunt van de N35 met de N50 de omleiding volgen via de N50,      N37 en R32 richting oprit nr. 8 Roeselare-Beveren.
-Het  verkeer komende van Diksmuide, Kortemark of Torhout zal vanaf de rotonde      N35-N32 de omleiding moeten volgen via de N32 en R32 richting oprit nr. 8      Roeselare-Beveren.
-Wanneer de oprit nr. 10 Torhout is afgesloten (enkel de laatste twee dagen van de werken) moet het verkeer via de N32 en N35 omrijden richting oprit nr. 9 Lichtervelde.

E403 Torhout-Lichtervelde omleidingsplan

Afbeelding ©AWV'

Filedetectie & snelheidscontrole
In de rijrichting Kortrijk zal een filedetectiesysteem in gebruik worden genomen.
De politie zal met behulp van een mobiele flitspaal erop toezien dat de snelheid van 70 km/u en 50 km/u in de doorsteken niet overschreden wordt zodat de arbeiders hun werk veilig kunnen uitvoeren.
Timing?
De aannemer werkt 7 dagen op 7 en de klok rond om de totale duur van de werken te beperken. De werken starten op 24 mei. Het einde van de werken is voorzien tegen eind juni maar aangezien de werken weersgevoelig zijn, kan die datum nog verschuiven.