Studenten VIVES organiseren gezinshappening rond prehistorie

Patrick Demarest

20/04/2023
Onderwijs

Op zondag 23 april organiseren de studenten van de lerarenopleiding geschiedenis van Hogeschool VIVES campus Torhout een gezinshappening rond de prehistorie in het Nieuwenhovebos in Oostkamp. Dit evenement vindt plaats in het kader van de Erfgoeddag. De activiteit is opgebouwd rond de bestaande Expeditie Bulskampveld. De korte expedities door het provincie-overschrijdend Bulskampveld zijn met hun vele speelprikkels in natuurlijke materialen ideaal, zelfs voor de kleinste wandelaars.

Doe-activiteiten met link naar de prehistorie

Langs het bewegwijzerde parcours van 2,7 kilometer zijn enige tijd geleden permanente spelprikkels in het Nieuwenhovebos aangelegd. De VIVES-studenten plannen tussen 14 en 17 uur bij elke spelprikkel een kleine doe-activiteit rond de prehistorie voor kinderen. Ze geven ook een woordje uitleg aan volwassenen. 

Educatieve werkbundel en doe-rugzak voor scholen

Ter voorbereiding van de Erfgoeddag schreven de studenten samen met docent Sebastian Vande Ginste de brochure ‘12 vragen over de prehistorie in onze streek’*. Scholen kunnen de educatieve werkbundel gebruiken in hun lessen geschiedenis of wereldoriëntatie. Daarnaast worden de doe-activiteiten in een handige rugzak ter beschikking gesteld van scholen en groepen die deze Expeditie op eigen houtje willen ontdekken.

Via een goede samenwerking tussen verschillende lokale erfgoedactoren en studenten van de lerarenopleiding maakt VIVES lokale geschiedenis toegankelijk voor een breed (en jong) publiek.

*De brochure is een uitgave van HKO in samenwerking met Erfgoedraad Oostkamp en IOED Raakvlak.

Praktisch

Dit vindt plaats op zondag 23 april ‘23, doorlopend van 14 tot 17 uur in het Nieuwenhovebos, met de hoek Hogendaledreef en Waterstraat (Oostkamp) als startpunt. Er zijn 9 kleine doe-activiteiten voor de kinderen én info voor de volwassenen. De deelname is gratis.

Dit project is een initiatief van de Erfgoedraad gemeente Oostkamp in samenwerking met VIVES, Heemkring Oostkamp (HKO) en Raakvlak.