Subsidies voor site Sperregem

Patrick Demarest

30/09/2024
Actua

De VZW Sperregem Bouwt, die op de site Sperregem voor KSA Marie Mo en KSA ’s Gravenwinkel de lokalen wil verbouwen krijgt een Vlaamse Subsidiëring van 270.052,69 euro voor de bouw. Voorzitter van de vzw Pieter Billiet is enorm tevreden met deze financiële ondersteuning van Vlaanderen. Dit is nodig om het project in zijn geheel rond te krijgen zegt Billiet.

Pieter Billiet: "In het voorjaar schreven we een lijvig dossier samen met de architecten om mee te dingen voor subsidies onder de investeringsenveloppe Sectorale Prioriteiten Jeugd. Voor 2 deeldossiers binnen deze enveloppe ontvangen we subsidies. Dit betreft het thema duurzaamheid en veiligheid. Het is ook evident dat deze thema’s in aanmerking komen. De gebouwen dateren van 1984 en voldoen niet maar aan de duurzaamheidsnormen van vandaag. Onder de rubriek veiligheid noteren we investeringen voor het verwijderen van de asbestdaken, alsook een brandcentrale en detectie voor de gebouwen, …

Naast deze subsidiëring vanuit Vlaanderen kunnen we ook rekenen op subsidiëring vanuit het Lokaal Bestuur Torhout, onder het bouw- en onderhoudsfonds die al enkele jaren actief is binnen de jeugdverenigingen alsook recent voor de wijkzalen. D.w.z. dat Lokaal Bestuur Torhout 60% van de bouwkost zal subsidiëren. We willen de lokale overheid en Vlaanderen danken voor deze financiële inspanning die noodzakelijk zijn om de totale investering van 1 miljoen euro te dragen.

De bouwplannen zijn al zeer concreet gevorderd. Op de schets zie je de voorlopige contouren, finaal zal alles nog door de Algemene Vergadering besloten worden zeker wat betreft materiaal keuze. We voorzien dus op de site een nieuwe polyvalente zaal tussen de gebouwen van KSA Marie Mo en KSA ’s Gravenwinkel. Dit polyvalente gebouw zullen we ook openstellen voor de buurt, dit zal gehuurd kunnen worden voor vergaderingen, babyborrels en verjaardagsfeestjes. De gebouwen van KSA Marie Mo en Scouts Centrum ondergaan een volledige metamorfose. We tillen de daken op voor een volwaardige verdieping, een nieuwe traphal, een nieuwe sanitaire blok en een keuken aanpalend aan de polyvalente zaal. De eerste verdieping kan je via een interne trap alsook via een buitentrap via passerrel betreden. Door dit te voorzien is er ook de mogelijkheid om in de toekomst het lokaal te verhuren aan andere jeugdgroepen vb. tijdens de zomerperiode. Al zal de accommodatie altijd prioritair dienen voor de beide KSA Groepen: KSA ’s Gravenwinkel en KSA Marie Mo.

We dromen ervan om de bouwwerkzaamheden te starten in september 2025, en zijn hierover nog in overleg met het Lokaal Bestuur Torhout alsook de scouts groep. Dan zullen de 3 verenigingen voor de bouwperiode een tijdelijke huisvestiging nodig hebben.

Belangrijk: op 23 oktober organiseren we een infoavond in de lokalen van KSA Marie Mo en KSA ’s Gravenwinkel. De architecten zullen er duiding geven m.b.t. de plannen, en in een andere ruimte zal de VZW financiële duiding geven en uitleg over mogelijke leningen, giften vanuit ouders en sympathisanten. Met onze crowdfunding hopen we een bedrag van 150.000 euro op te halen, dit bestaande uit giften maar ook uit leningen die uiteraard terugbetaald worden. We hopen om vele ouders en talrijke KSA sympathisanten te mogen ontmoeten die avond."