"1 op 10 heeft diabetes en een 1 op 3 personen met diabetes weet het niet", aldus Carlos Depuydt, diëtist en moderator van de avond. Dit zijn de onthutsende cijfers waar het symposium Diabetes mee aanvat. Het was een avond waar zowel diabetici zelf, als het diabetesteam samen aan bod kwam. Deze avond werd georganiseerd vanuit Eerstelijnszone Houtland en Polder vzw, een open organisatienetwerk voor iedereen die werkt en samenwerkt met zorg- en welzijnsdiensten. Meer informatie en events op www.elzhoutlandenpolder.be.
De avond besloot met een panelgesprek waarbij patiënt en zorgverlener stil stonden bij de impact van de ziekte op het dagelijkse leven. Er is heel wat expertise in het zorglandschap. Zorgverleners die dat aanbod kennen en samenwerken kunnen helpen bij vroege opsporing en de diabeteszorg van morgen. Het is daarbij ook belangrijk om een begeleiding op maat van de diabetespatiënt en zijn omgeving na te streven, en om oog te hebben voor de permanente mentale last waarmee diabetespatiënten vaak worstelen. De behandeling van diabetes is complex en evolueert vaak tijdens het verloop van de ziekte. Een zorgverlener die luistert naar zijn patiënt, in mensentaal uitleg geeft en ook polst of de patiënt hem begrepen heeft, zorgt voor een groter draagvlak en een betere therapietrouw.
Wist je…
Zoek je een beweegcoach? Ga naar Bewegen Op Verwijzing-coaches | Gezond Leven
Zoek je een zorgverlener? Ga naar www.desocialekaart.be
Zoek je mede-diabetici of heb je vragen? Richt je tot de Diabetes Liga, de Vlaamse vereniging voor personen met diabetes en hun omgeving.