Tabakspreventieproject ‘Bullshit Free Generation’ bekroont GO! Atheneum Eureka Torhout

Patrick Demarest

20/06/2022
Onderwijs

 
‘Sigaretten maken je slank.’ ‘Vapen is gezond.’ ‘Één sigaretje kan geen kwaad.’ Allemaal bullshit! Het Vlaams Instituut Gezond Leven vzw daagde dit schooljaar alle Vlaamse secundaire scholen opnieuw uit om zulke fabels te ontkrachten en werk te maken van een weerbare, kritische en rookvrije generatie. GO! Atheneum Eureka uit Torhout was één van de scholen die de uitdaging aanging en de school mocht daarvoor een mooie prijs in ontvangst nemen. Ze krijgen dan ook de felicitaties van Vlaams minister van Volksgezondheid, Hilde Crevits. 

(Annelies Eeckeloo, beleidsmedewerker en Ilse Coucke, directeur Atheneum Eureka)

"Er doen nog steeds fabels de ronde over roken, zoals 'roken helpt tegen stress”, zegt Britt Van Oost, stafmedewerker tabak bij Vlaams Instituut Gezond Leven vzw. Het instituut is deel van het Consortium tabak, de partnerorganisatie van de Vlaamse overheid in het kader van het preventiebeleid rond tabak. "De schoolwedstrijd Bullshit Free Generation daagt jongeren uit om niet zomaar alles te geloven wat ze horen, zien of lezen als het over roken gaat.” 34 scholen, met samen meer dan 18.000 leerlingen, engageerden zich voor deze ‘Bullshit Free Generation’. Ze haalden het onderste uit de kan om 4 challenges te volbrengen. 


Zo moesten leerkrachten het thema ‘roken’ integreren in de les (Les-challenge), samen met leerlingen rookvrije acties organiseren (Actie-challenge) en de leerlingen (en leraren) die willen stoppen met roken verbinden en versterken door het gesprek aan te gaan, te informeren en door te verwijzen naar rookstophulp (Samen sterk-challenge). In de ultieme Generatie-challenge moesten ze de drie voorgaande challenges combineren.  

Deelnemers konden mooie prijzen winnen: een cheque t.w.v. € 1.000 of € 400 om te investeren in de gezondheid van leerlingen en leraren op school, Bongo-bonnen en cinematickets.   

GO! Atheneum Eureka sleepte de Les-challenge-prijs in de wacht 

Eureka ging volop voor de uitdagingen. Zij werden de gelukkige winnaars van de Les-challenge en ze wonnen een Bongo-bon t.w.v. € 100 voor één van de leerkrachten.   

Uitzonderlijke uitdaging  

De wedstrijd van ‘Bullshit Free Generation’ vindt om de twee jaar plaats sinds schooljaar 2019-2020. Maar voor deze tweede editie hebben de schoolteams zich echt overtroffen, want deelnemen was niet altijd evident door de verschillende uitdagingen die schooljaar 2021-2022 met zich meebracht (modernisering van het secundair onderwijs, coronamaatregelen, opvang Oekraïense leerlingen ...).  Daarom werd de wedstrijd verlengd tot Werelddag zonder Tabak op 31 mei.  

“Dit project maakt jongeren kritischer en weerbaarder tegen roken. Zo wordt de norm van een rookvrije samenleving versterkt. Daarnaast helpt het scholen stap voor stap te evolueren van losse acties naar een sterk gezondheidsbeleid en focust op wat echt werkt. Bullshit Free Generatie draagt bij aan de Vlaamse gezondheidsdoelstelling ‘De Vlaming leeft gezonder in 2025’, vult Vlaams minister van volksgezondheid Hilde Crevits aan.