Te kort afgeknipt…

Patrick Demarest

04/12/2020
Actua

Het zijn harde tijden voor kapsalons. Contactberoepen blijven tot nader order verboden. En dus blijven kappers en kapsters op hun honger zitten. Zoals het er nu naar uitziet, zal dat zeker tot 15 januari zo zijn. Een te lange verplichte rustperiode vinden velen. Daarom vindt op zaterdag 5 december ook een ludieke protestactie plaats waarbij kappers hun kapstoel buiten plaatsen en ze het haar van een gemondmaskerd familie- of personeelslid bijwerken. Dit zou gebeuren om 12.15 omdat 5 voor 12 allang voorbij is… Torhoutvandaag klopte even aan bij Chic, Deswarte kappers, Déathos en Sen’sitiv.

Wij vroegen hen hoe zij reageren op de verplichte sluiting en welke gevolgen dit heeft op hun zaak.

Deswarte kappers

Xavier Deswarte en Maarten Desmet zijn vennoten in de zaak in de Rijselstraat. Daarnaast bestaat ook nog een Deswarte kappers in Roeselare waarbij Xavier met een derde vennoot in zee gaat. De zaak in Torhout werd opgericht door de grootvader van Xavier, verder uitgebouwd door vader Roland en bestaat in 2021 75 jaar!

Xavier: “Wij zijn 12 jaar in de Rijselstraat gevestigd en werken hier met 8 personeelsleden; in Roeselare bestaan we 8 jaar en werken we met zes personeelsleden. “

“Ik vind dat we benadeeld worden. We hebben ontzettend geïnvesteerd in veiligheid en werkten op afspraak wat we vroeger nooit deden en toch moeten we sluiten. Onze zaak is nochtans ruim genoeg…”

Wat mag je nu wel nog doen?

Xavier: “Producten verkopen! Mensen bestellen producten zoals kleuringen en  halen die af. En dat gebeurt ook meer en meer. Veel dames maken zich zorgen over hun uitgroei. En de feestdagen staan voor de deur…”

“Geen vooruitzichten”

“Er is niet veel communicatie over contactberoepen. Wat ik weet, is dat we tot 15 januari zeker niet mogen opengaan. Wat daarna gebeurt, weet niemand. Die maanden sluiting gaan uiteraard invloed hebben op de balans, gelukkig kon ik de gasten in het systeem van economische werkloosheid inschakelen. Er zijn inderdaad ondersteunende maatregelen vanwege de overheid maar dat is ontoereikend voor een zaak als de onze. Als je alles optelt gaan we bijna een half jaar verplicht gesloten geweest zijn! Wij zijn volop bezig aan de bouw van onze nieuwe zaak in de Kortemarkstraat wat een heel grote investering is en net op dit ogenblik vallen een pak inkomsten weg. Dat is wel even in het haar krabben hoor!”

“”En als de lockdown voorbij is, zal dan weer een ware stormloop volgen. Dat zou 1 februari kunnen zijn…”

Kapsalon Chic

Op 11 december 2018 opende kapsalon Chic het nieuwe kapsalon in de Zuidstraat. De verplichte sluiting is dus ook hier een streep door de rekening…Delfien Denoo (31) baat de zaak samen met haar ma Marijke (60) uit. In Torhout werkt men met 6 à 7 kapsters en ook in Roeselare bestaat kapsalon Chic.

“Wij waren heel erg teleurgesteld dat er geen heropening vooropgesteld werd half december. In het vooruitzicht van de feestdagen konden mensen zich dan nog mooi laten maken, nu kan dat dus niet. Gegarandeerd volgt er na de heropening opnieuw een stormloop zoals na de eerste lockdown.”

“Onze zaak is groot genoeg om alle veiligheidsregels in acht te kunnen nemen.”

Afdeling pruiken open

“Twee sluitingen incasseren na zo een zware investering komt zwaar aan. Hopelijk ontvangen we 10% van de omzet van vorig jaar want tot nu toe ontvingen we voor de tweede lockdown nog niets van premies.”

“Voor kankerpatiënten bieden wij ook pruiken op maat aan en die afdeling mag open blijven. Zaken op medisch voorschrift gaan door. Ook kinesisten mogen zo  verder werken op voorschrift. “

Déathos

Daisy Debacker is al 26 jaar actief in haar eigen kapsalon Déathos (Revinzestraat). Sinds juli werkt ook haar dochter Ely Bulteel in de zaak.

“Ik begrijp dat er nodige maatregelen dienen getroffen te worden en dat de lockdown nodig was. Het is ook niet gemakkelijk als regering om deze keuze te maken want aan alles zijn er positieve en negatieve gevolgen.”

“Ik persoonlijk heb het emotioneel heel moeilijk. Zowel financieel als mentaal is het een zware klap. En dan is er nog de onzekerheid over de heropstart. Dat is heel moeilijk vooral naar de klanten toe, we kunnen geen antwoorden geven over wanneer en hoe we terug open gaan. “

“Klanten komen zeker terug”

“Het is heel moeilijk te bepalen hoe groot het verlies zal zijn , aangezien Ely nu in de zaak gestart is. Wat ook voor haar een financiële kater is, wetende dat december een top maand is.”

“Globaal bekeken denk ik echter dat dit geen invloed gaat hebben op de voortzetting van onze zaak. Van zodra we open mogen komen de klanten zeker terug .”

Sen’sitiv

Sen Vandermeulen startte op 1 juli 2019 als zelfstandig kapster met haar kapsalon Sen’sitiv.  Daarvoor had ze al meer dan twintig jaar ervaring als kapster verzameld. Een starter dus…Hoe ervaart zij de verplichte sluiting?

Sen: “Uit respect voor de medemens, mensen uit de verzorging sluit ik me aan bij wat de virologen voorstellen. Zij weten wel beter! Financieel is het een heel zware dobber maar het is voor iedereen gelijk. Als het sluiten van onze kapsalons bijdraagt tot het indijken van het virus, dan draag ik graag m’n steentje bij. “

“Doordoen!”

“Hoe zwaar het financieel momenteel ook is, ik denk dat het geen invloed zal hebben op de voortzetting van m’n zaak. Ik heb het vertrouwen dat als mensen écht komen voor de kwaliteit van de diensten die ik aanbied, zij mij verder dit vertrouwen zullen schenken!”