Televestiaire in de Nieuwstraat

Patrick Demarest

06/10/2023
Actua

Het centrum van Torhout krijgt er binnenkort een 2dehands kledingwinkel bij. Vanaf 8 november kan iedereen voor 2dehands kleding in nieuwstaat terecht in de Nieuwstraat 26. In het voormalig VDK-kantoor opent het nieuwe vrijwilligersinitiatief van Hart Boven Hard Torhout één dag per week haar deuren. Elke woensdagnamiddag kan je er terecht. 

Met dit initiatief wordt de dienstverlening van het CAW Noord-West-Vlaanderen overgenomen waarbij gezinnen die het financieel moeilijk hebben gratis noodpakketten kunnen krijgen via het Sociaal Huis of het CAW of aan zeer lage prijs kleding kunnen aankopen. Maar iedereen is er welkom en kan met zijn/haar aankopen dit initiatief mee ondersteunen.

Nick Mouton: "We richtten een vzw op, vonden een nieuwe locatie,… Nu zoekt de vzw in eerste instantie financiële steun voor de werking en vrijwilligers. De stad Torhout draagt ook haar steentje bij, maar er zal meer nodig zijn om alle kosten te dekken. Giften zijn welkom op het rekeningnummer van de vzw: BE97 8917 3408 0549. Daarnaast zoekt de vzw helpende handen die op woensdag willen meewerken bij het sorteren of verkopen. Later zal dit nog uitgebreid worden naar andere dagen. Kan je nu of in de toekomst iets betekenen? Laat het weten via televestiairetorhout@hartbovenhard.be of via onze facebookpagina. Qua inrichting zijn wij nog vooral op zoek naar stevige hoge stapelrekken voor de bergruimte."

De Televestiaire stelt gratis of tegen een zeer lage prijs kleding ter beschikking van mensen die het financieel moeilijk hebben. Het CAW Noord-West-Vlaanderen heeft omwille van minder werkingsmiddelen besloten om zich te focussen op immateriële noden (geestelijke gezondheid, familiaal geweld,…). Daardoor wordt de werking van de Televestiaire gericht op materiële noden stopgezet. Zij gingen daarom op zoek naar een overnemer. Hart Boven Hard Torhout heeft besloten om deze uitdaging aan te gaan. Ook de vrijwilligers die geëngageerd waren binnen het CAW willen hun engagement ook verder zetten binnen de nieuwe structuur. De vzw zal ook samenwerken met het CAW en het Sociaal Huis.

Stand van zaken

"Hart Boven Hard Torhout zet zich sinds 2015 op allerlei manieren in voor een warme samenleving waarbij niemand uit te boot valt. Zo past ook de werking van de Televestiaire volledig in die filosofie.

Het lokaal bestuur besliste ons via een opstartsubsidie een duwtje in de rug te geven. Toch gaat de opstart gepaard met nog allerlei extra kosten: het inrichten van het pand, aankoop van professionele en stevige kledingrekken (2 niveaus) om de ruimte zo efficiënt mogelijk te gebruiken, belettering van het pand, voorzien van een verkoopbalie,… Daarnaast zijn er ook de vaste kosten zoals huur, elektriciteit, verwarming,… De klanten van de Televestiaire betalen een zeer beperkte bijdrage voor de kledij. Voor het overige zijn wij voornamelijk afhankelijk van medestanders en sympathisanten. Steun is dan ook meer dan welkom!"

U kan ons steunen

"Mensen die ons kunnen helpen met materiaal voor winkelinrichting of de bergruimte zoals stapelrekken of een materiele steun zoals verf een kassa, koffiezet, rekenmachine, enz. kunnen ons contacteren via televestiairetorhout@hartbovenhard.be . Zo kunnen wij heel wat kosten uitsparen!

We zijn ook op zoek naar mensen die ons financieel willen ondersteunen. Dit kan via een storting op ons rekeningnummer: BE97 8917 3408 0549. Wilt u zich engageren voor een langere periode? Geef dan een vaste opdracht aan uw bank voor een maandelijkse gift van 10, 20, 50 euro of een bedrag naar keuze. Jaarlijks zullen wij een klein rapport bezorgen waarin u kan lezen wat er met de giften is gebeurd.

Heeft u praktische vragen of wenst u meer informatie omtrent het doen van giften aan Televestiaire Torhout? Contacteer onze penningmeester Christine Rabaut via televestiairetorhout@hartbovenhard.be of telefonisch via 050/214849. Overige bestuursleden waar u terecht kan voor meer informatie: Nick Mouton (voorzitter), Marijke Snauwaert (coördinator), Sien Lagae (secretaris), Martine Vandenberghe (bestuurslid) en Jeroen Ameel (bestuurslid).

Steek mee de handen uit de mouwen!

"Kan u zich af en toe vrijmaken om binnengekomen kleding te sorteren en/of de Televestaire open te houden tijdens de openingsmomenten? Stuur een berichtje naar televestiairetorhout@hartbovenhard.be. Er volgt een intake met één van de bestuursleden en een vrijwilliger wat eventueel de start kan vormen van jouw mooi engagement. Ook bij de voorbereidingen om de locatie volledig gebruiksklaar te krijgen zal alle hulp welkom zijn. In oktober wat avonden, een zaterdag of zondag vrij? Laat het ons weten.

Ons al even vrijblijvend leren kennen? Dan is het verhuisweekend van 28 en 29 oktober de ideale aanleiding! Stuur een berichtje naar televestiairetorhout@hartbovenhard.be en we houden je graag op de hoogte. Ben je lid van een vereniging en wil je hen warm maken? Wij bezorgen je graag alle informatie."