Tentoonstelling Kriegslazarett 122

Patrick Demarest

02/09/2018
Actua

In de eerste dagen van de Duitse bezetting in 1914 vestigde zich van de Burg tot de Normaalschool in de Bruggestraat een afdeling van het Duitse leger met als naam ‘Kriegslazarett 122’. Een hospitaal ontwikkelde zich en een heel groot aantal gewonde soldaten werd aangevoerd. De oorlog was dichtbij en het goed verzorgen van al die patiënten was een huzarenstukje. Niet altijd kon men spreken van een succes. Heel wat spanningen bouwden zich tussen verschillende groepen op. ‘Kriegslazarett 122’ was nog net in Torhout actief toen de slachtoffers van de eerste gasaanvallen ooit werden binnengebracht.

Tijdens de tentoonstelling ‘Kriegslazarett 122’ wordt uniek beeldmateriaal voor het eerst getoond in het atrium van het stadskantoor. Gekoppeld aan getuigenissen leveren ze ons een beeld achter de schermen. Het geheel doet verbazing wekken over de nabijheid van de oorlog in de Torhoutse binnenstad!

(Gewonde soldaten in het klooster van de Xaverianen/(collectie GHK het Houtland-Torhout)

De tentoonstelling kan u tot 11 november bezoeken tijdens de openingsuren van het Stadskantoor. Uiteraard hopen we u talrijk te mogen ontmoeten tijdens de opening.