Bij het begin van het nieuwe jaar worden alle verenigingen en Torhoutenaars met een hart voor het Noorden en het Zuiden samengebracht op het terugkommoment van de sociale kerstmarkt.
De leden van TROSSO en het lokaal bestuur hechten veel belang aan dit terugkommoment. Op die manier willen ze even terug keren naar dat warme moment van half december, waar verbondenheid centraal staat.
Warmste Kerstmarkt 2019
Elk jaar opnieuw is dit een moment waarbij de solidariteit, de gedrevenheid en het enthousiasme van de deelnemende verenigingen en organisaties eens extra in de kijker worden geplaatst. Tijdens de sociale kerstmarkt zetten zij immers hun beste beentje voor om mensen te informeren over hun goed doel en hen te motiveren via de aankoop van gadgets en lekkernijen hun steentje bij te dragen voor het initiatief waar zij zich voor smijten!
"Als schepen van Noord-Zuid beleid doet het me zoveel deugd te zien dat nog altijd heel veel mensen van heel nabij betrokken zijn met het welzijn van onze medemensen. We willen al deze mensen vanuit het stadsbestuur van harte danken voor hun onuitputtelijke inzet voor hun vereniging, het goede doel en het enthousiasme tijdens de Warmste Kerstmarkt in december", zegt schepen Elsie Desmet.
De deelnemers worden bedankt door hen tijdens het terugkommoment de kans te geven, hun werking en het goede doel waar ze fondsen voor verzamelden, voor te stellen.
Naast de financiële en logistieke ondersteuning voor de Warmste Kerstmarkt die het lokaal bestuur voorziet, werden er in 2019 nog andere gelden besteed voor ontwikkelingssamenwerking in Torhout.
1.0825,00 euro werd voor Noord-Zuid verenigingen voorzien. De 6 verenigingen, aangesloten bij TROSSO zijn: Rikolto, Broederlijk Delen, Banglabari, de Wereldwinkel, Missio Wijnendale en Thaismiles. Jaarlijks ontvangen zij via een puntensysteem werkingssubsidies vanuit het lokaal bestuur.
Projectensteun
Daarnaast kan elke Torhoutenaar een aanvraag indienen voor een project waarbij hij of zij nauw betrokken is. Na een toelichting voor de leden van TROSSO worden ook hier via een puntensysteem met bepaalde prioriteiten, de gelden verdeeld.
In 2019 werd 6.315,00 euro geschonken aan 12 projecten in Peru, Wit-Rusland, India, Thailand, Gambia, Marokko, El Salvador, Nepal en Kenia.
Cultuur en Noord-Zuid
Op regelmatige basis wordt in Cultuurcentrum de Brouckere een film uit het alternatieve circuit vertoond in samenwerking met TROSSO. Telkens wordt er vanuit TROSSO een omkadering voorzien die een uurtje voor de vertoning van start gaat. Het zijn de vrijwilligers van TROSSO die telkens zorgen voor een passende omkaderingsactiviteit voor de aanvang van de film.
Noord-Zuid thema's in de scholen
Voor de Torhoutse scholen wordt sinds 2009 een Noord-Zuid kalender aangekocht om in de klas te hangen. Bij de kalender zit een lesbrochure per foto, per maand dus. Het is de bedoeling dat leerkrachten zo op een eenvoudige manier een hapklare brok krijgen om aan mondiale vorming te doen. Want sensibilisering, en dat van kleins af vinden we heel belangrijk. De stad voorziet 1.000 euro voor de aankoop van deze wereldkalenders.
Voor de vijfde keer werken ze dit jaar samen met Djapo een uniek project uit met alle vierde leerjaren van Torhout. Een hele maand lang zullen ze werken rond Fairtrade. Via een workshop in de klas ondervinden de kinderen aan den lijve wat Fairtrade betekent voor de arme boeren in het zuiden. Tenslotte is er de grote finaledag, die dit jaar doorgaat op vrijdag 8 mei, waar de kinderen heel Torhout compleet Fairtrade zullen kleuren. We hopen dat het hele project ook dit jaar weer een grandioos succes zal worden waarbij we niet enkel de kinderen zelf bereiken maar ook hun ouders, broers en zussen, grootouders en wellicht nog veel meer mensen.
Nieuwe voorzitter voor TROSSO
Om dit alles te organiseren kunnen ze bij de stad beroep doen op heel wat vrijwilligers.
Het voorbije jaar was het eerste jaar van de nieuwe legislatuur. Een jaar waarin ook het een en het ander veranderde voor TROSSO. Daniël Joseph, de trouwe voorzitter, gaf de fakkel door aan Martine Maertens. Als een tandem fietsten ze dit eerste jaar samen door, gesteund door de andere vrijwilligers van TROSSO en Noord-Zuidambtenaar, Christelle.
Wie is Daniël?
Het is niet moeilijk om Daniël kort en bondig, wat ook zijn motto is, te omschrijven.
Daniël, is "nen toffe gast met het hart op de juiste plaats"!
In 1984 richtte hij, samen met een aantal andere enthousiastelingen, de Torhoutse derde wereldraad op. Hij werd hierin gesteund door het toenmalige stadsbestuur en vooral door schepen, Maurice Dedeyne. Als stichter werd hij voorzitter en dit tot vorig jaar, m.a.w. Daniël was maar liefst 35 jaar voorzitter! Dit wil natuurlijk ook zeggen dat hij heel wat schepenen heeft "versleten", figuurlijk of letterlijk?
Na Maurice Dedeyne volgden nog Servais Deroo, Paul Vanthournout, Urbain Adam, Wim Mestdagh, Hilde Crevits, Martine Van Hecke, Willy Depoorter, Lieselotte Denolf, Kristof Audenaert als vervanger van Lieselotte tijdens haar zwangerschapsverlof en tot slot Elsie Desmet.
Jaren aan een stuk was Daniël hét gezicht van TROSSO, de enthousiaste en passionele voorzitter van onze Noord-Zuidraad, één van de steunpilaren binnen het ontwikkelingsbeleid in Torhout. De vergaderingen leidde hij op zijn eigen manier, met een kwinkslag, to the point en nooit langer dan nodig. Rond half tien begon Daniël immers te verlangen naar een sigaretje en een drankje en dat verlangen kon hij moeilijk wegsteken. De na-vergaderingen tussen pot en pint waren dan ook even belangrijk als de vergaderingen zelf. Daar werden de vriendschapsbanden gesmeed.
Samen met zijn hele ploeg zorgde hij ervoor dat het zuiden mee op de kaart werd gezet in Torhout. Bij activiteiten was hij, samen met hen, steevast aanwezig om te helpen waar nodig.
Daniël blijft sociaal heel actief. Zo nam hij intussen het voorzitterschap op van de nieuwe welzijnsraad en is hij actief als vrijwilliger op vele plaatsen.