Toeristisch seizoen Torhout afgetrapt in kasteel van Wijnendale

Patrick Demarest

05/04/2023
horeca/toerisme

Het lokaal bestuur Torhout trapte het nieuwe toeristische seizoen vorige week feestelijk af in een uniek decor: het kasteel van Wijnendale. Het musicalspektakel Marie Antoinette stond centraal tijdens de avond. Het Lokaal Bestuur zette de gastvrije, lekkere en bijzondere troeven in de kijker. 

De genodigden werden met koets en paard van de parking naar het kasteel gebracht. Centraal thema van de avond was dan ook de bijzondere musical van Marie Antoinette die in september in première gaat. Gastheer Jérôme Mathieu de Wynendaele verwelkomde de genodigden in zijn kasteel en gaf wat meer duiding bij de veelbelovende show. Het Lokaal Bestuur Torhout zette de toeristische toppers en de nieuwigheden in de kijker. Het belooft een mooi seizoen te worden. Toerisme in Torhout staat synoniem voor zalig, écht genieten!

Wandel- en fietsplezier

De voorbije jaren werkte de stad samen met gedreven vrijwilligers tal van wandel- en fietstochten uit. Deze fiets- en wandeltochten brengen jou langsheen groendomeinen, parken en bossen. Groenhovebos, domein d'Aertrycke en het Wijnendalebos beloven jou vele kilometers wandel- en fietsplezier.

Naast de visittorhout-fietsroute is er ook de Rock en Roll, de Arthur Naeyaert, de Stalen Ros en de Dromenroute, de Klavertje4-fietsroute en de Demarrage fietsroute. Dit jaar verwent men iedereen met een gloednieuwe bijenwandeling en een heuse bijenfietstocht. Tijdens deze wandeling en fietstocht ontdek je niet alleen tal van weetjes over bijen, maar kom je ook langs de meest unieke bijenplaatsen in onze stad. En wie weet, kom je zelfs de zandbijenfee Andrena tegen. Iedereen kan ook gratis deelnemen aan de zoektochten, gekoppeld aan deze wandel- en fietstocht. Er zijn tal van bijenprijzen te verdienen.

"Torhout en omgeving verken je het best te voet of met de fiets. Tal van wandel- en fietsroutes brengen jou langs de mooiste en groenste plekjes en leiden jou naar de knapste culturele en erfgoedlocaties in onze stad. Al onze wandel- en fietsroutes kun je bovendien ook digitaal raadplegen via: www.visittorhout.be. Kom en geniet van al het mooie dat onze stad, het buukepitje van het Houtland, jou te bieden heeft. We verwennen jou heel graag!" vertelt Elsie Desmet, schepen van Toerisme.

Vernieuwde Markt

Start, arrivé of passage van al dat avontuurlijke fietsen en wandelen vind je op onze vernieuwde Markt. De dansende fontein en de uitnodigende, sfeervolle terrassen lonken de dorstigen en vooral de genieters!

Het Museum Torhouts Aardewerk opent opnieuw zijn deuren

Sinds zaterdag 1 april kan je opnieuw terecht in het Museum Torhouts Aardewerk. Dit op woensdag, zaterdag en zondag van 13.30 tot 17.30 uur. Ontdek de vaste collectie Torhouts Aardewerk. Of zie hoe de archivaris aan het werk is tijdens de week.

Vanaf zaterdag 6 mei is er een tijdelijke tentoonstelling te gast in het museum. Het is een eerbetoon aan de overleden kunstenaar Keramiek Kasper. Zijn werk bestaat onder andere uit geboetseerde beelden van de werkende mens en belangrijke facetten in het leven zoals afstuderen, huwelijk, jubileum... Gevat, spits, humoristisch. Een galerij vol taferelen van het dagelijks leven, opgefleurd met pronkende fashionista's.

“De rijke geschiedenis van het museum is iets waar wij als Torhoutenaren trots op moeten zijn. Torhouts Aardewerk is herkenbaar in heel België. Vaak hebben mensen het zelfs staan zonder dat ze beseffen dat het aardewerk uit Torhout is. In het najaar organiseren we de expositie 40 jaar MTA. Hiervoor zijn we op zoek naar verhalen van personen die in het bezit zijn van Torhouts Aardewerk" vertelt Lieselotte Denolf, Torhouts schepen voor Cultuur en Musea.

Heb jij een verhaal over Torhouts Aardewerk? Of bezoek je liever het museum in groep? Contacteer dan het Vrijetijdshuis. Dit kan via vrijetijdshuis@torhout.be of 050 22 07 70.

Welkom, kom, kom

'Iedereen is wel'kom' op onze nieuwe markt in Torhout en dat willen we via Komkomkom, het project met de keramieken duiven, duidelijk maken. We zijn de vrijwilligers enorm dankbaar voor het nieuwe project dat opnieuw zo veel verschillende mensen verbindt. Iedereen herinnert zich wellicht 'Oorlog Bloem Hoop' waar we in 2018 7000 keramieken bloemen bij het oorlogsmonument legden, en 'Zo mooi anders' een project met kartonnen dozen in het Cc', aldus Lieselotte Denolf, schepen voor Cultuur en Musea.


Musicalspektakel Marie Antoinette

Het toeristische seizoen eindigen we dit jaar met een knaller van jewelste, het musicalspektakel, Marie Antoinette. Boek snel je tickets op www.historalia.be en geniet in september van dit beklijvende spektakel!


Verblijven en beleven

De gidsen nemen je heel graag op sleeptouw met hun meest boeiende verhalen. De talrijke logies doen niets liever dan hun gasten in de watten leggen. Met elektrische deelfietsen, fiets je in een mum van tijd naar de kust langs de prachtige Groene 62. De talrijke horecazaken verwennen jouw smaakpapillen met de lekkerste streekproducten. Dit alles zorgt voor een aantrekkelijk totaalpakket.


Meer informatie over Torhout beleven vind je op: https://www.visittorhout.be/. Vergeet zeker de nieuwe toeristische brochure niet! Je vindt ze in het Vrijetijdshuis (Markt 1), in het stadskantoor (Aartrijkestraat 11/b), bij de toeristische infopunten en de logies. 

bigpic
Foto 1 van 10
bigpic
Foto 2 van 10
bigpic
Foto 3 van 10
bigpic
Foto 4 van 10
bigpic
Foto 5 van 10
bigpic
Foto 6 van 10
bigpic
Foto 7 van 10
bigpic
Foto 8 van 10
bigpic
Foto 9 van 10
bigpic
Foto 10 van 10
Foto 1 van 10
Foto 2 van 10
Foto 3 van 10
Foto 4 van 10
Foto 5 van 10
Foto 6 van 10
Foto 7 van 10
Foto 8 van 10
Foto 9 van 10
Foto 10 van 10