Torhout breekt ze uit

Patrick Demarest

25/02/2021
Actua

Eén van de speerpunten in het Torhoutse meerjarenplan is Torhout Groent. Het lokaal bestuur wil volop inzetten op een groenere stad. Daarom denkt men ook aan geveltuintjes. 

 

Het is helaas niet altijd en overal mogelijk om voldoende ruimte te voorzien om het groen te laten uitgroeien, maar ook in een bebouwde omgeving moet men de natuur alle kansen geven.

Via het reglement rond stadsnatuur werden het voorbije jaar reeds verschillende nieuwe geveltuintjes aangelegd in het Torhoutse centrum. Maar men wil meer groene gevels en eer natuur in de stad!

Om inwoners nog meer te stimuleren en te ondersteunen in de aanplant van meer en kwaliteitsvol groen, werd het reglement rond de aanleg van een geveltuin en groenslinger aangepast. Dit reglement werd goedgekeurd op de gemeenteraad van februari.

Vanaf nu wordt de uitbraak van de tegel en de aanleg van het plantvak uitgevoerd door de technische dienst. Als bewoner moet je dus enkel beschikken over een goedgekeurde aanvraag, een klimplant en eventueel een klimsteun langs de gevel. Het overige werk wordt uitgevoerd door de werkmannen van de technische dienst.

Nog even enkele voordelen van een groene gevel op een rijtje:

  • Klimplanten zuiveren de stadslucht van giftige stoffen en rondwaaiend fijn stof
  • Klimplanten zorgen ervoor dat huisgevels een natuurlijk isolatielaagje krijgen, wat zowel in de winter, als de zomer van nut kan zijn
  • Gedaan met slagregens die gevels nat maken

Kortom, klimplanten zorgen voor het gezond houden van huis, straat en stad.