Op de gemeenteraad van 14 december 2020 werd de aanpassing van het meerjarenplan 2020-2025 voorgesteld. Torhout is en blijft een financieel gezonde stad. Schepen van financiën Joost Cuvelier geeft tekst en uitleg.
Een financieel gezonde stad
"De geleverde inspanningen op financieel vlak van de voorbije jaren werpen hun vruchten af. Het Lokaal Bestuur Torhout is financieel kerngezond. Er is beleidsruimte gecreëerd zodat de belangrijke uitdagingen waarvoor onze stad staat, verder en nog meer doortastend kunnen aangepakt worden."
"De totale investeringsuitgaven voor de periode 2020-2025 verhogen van 47 miljoen euro naar 52 miljoen euro. Voornamelijk door de overdracht van bedragen voor investeringsprojecten uit 2019. Daarnaast ook door de verhoging van het investeringsproject voor de aankoop van strategische gronden, en dit voor de site Leda (660.000 euro) en de site d'Aussy (850.000 euro)."
Zwaartepunt
"Het zwaartepunt van de investeringsuitgaven ligt in 2020 en 2021. Zo werd in 2020 gestart met de voorbereidende werken, de heraanleg van de nutsvoorzieningen, in het kader van de stadkernvernieuwing. Begin 2021 wordt dan gestart met de aanleg van rioleringen en een nieuw wegdek. Ook de voorbereidingen voor de aanleg van twee verborgen stadstuinen, de leestuin en Park de Brouckère, worden in 2021 opgestart."
"Verder blijft het lokaal bestuur sterk inzetten op waterbeheersing. Zo krijgt het landschapspark langs de Noordlaan stilaan zijn definitieve vorm. In de Parkstraat-Bollestraat wordt naast de recent vernieuwde riolering ook de aanleg van een captatiebekken voorzien. Deze zorgt voor wateropslag in de strijd tegen de zomerdroogte."
"Ook de bescherming van de zwakke weggebruiker blijft een prioriteit. In 2020 werd reeds gestart met het eerste deel van de fietstunnel voor Spoor 3 (de fietssnelweg tussen Lichtervelde en Torhout). Deze fietstunnel wordt in 2021 volledig gerealiseerd. In de Rozeveldstraat wordt het fietspad vanuit Veldegem volgend jaar doorgetrokken op grondgebied Torhout. Daarnaast wordt het voorziene budget voor verkeersveiligheid in 2020 en in 2021 met 100.000 euro verhoogd."
Schuldgraad en leningen kerngezond
"Aangezien we sinds 2012 geen nieuwe leningen meer hebben opgenomen, is de uitstaande lange termijnschuld inmiddels gezakt tot 18,5 miljoen euro. Er is voorzien om 31,2 miljoen euro leningen op te nemen in de periode 2020-2025. Deels gecompenseerd door de kapitaalsaflossingen in die periode, zorgt dit voor een stijging van de lange termijnschuld tot 32,6 miljoen euro eind 2025. De schuldgraad (de verhouding lange termijnschuld ten opzichte van de totale opbrengsten) komt zo op 0,76 eind 2025."
Impact corona
"De impact van corona laat zich over de volledige periode van het meerjarenplan voelen. In 2020 en 2021 is er voornamelijk de directe impact van de extra uitgaven voor noodplanning en in het kader van het steunfonds 'Torhout helpt'. Uiteraard loopt de stad ook heel wat inkomsten mis uit activiteiten van onder andere cultuur en sport, de extra-murale poetsdienst, het centrum voor dagverzorging,…"
"Deze zware financiële impact wordt voor een deel gecompenseerd door minder uitgaven voor evenementen en door de ontvangst van subsidies van hogere overheden."
"Daarnaast hebben de hogere overheden door corona ook de ramingen voor de ontvangsten uit aanvullende personenbelasting en de opcentiemen onroerende voorheffing vanaf 2021 sterk neerwaarts herzien."