Torhout helpt derde kleuters aan een gezonde mond

Patrick Demarest

30/03/2021
jeugd

Torhout ondertekende in 2013 het charter Gezonde Stad. Het lokaal bestuur engageert zich zo om werk te maken van een samenhangend gezondheidsbeleid. Er werd de voorbij jaren reeds op verschillende gezondheidsthema’s ingezet zoals geestelijke gezondheid, alcohol en beweging. Torhout koos deze keer voor mondgezondheid.


Mondzorgpakketjes

 Een jaar geleden nam Torhout Jana Syoen als intergemeentelijke preventiewerker aan. Ze werkt een zestal uur per week voor het lokaal bestuur en ondersteunt het bestuur in het uitwerken van preventieve gezondheidsacties. Samen met Stefanie Callewaert, de verantwoordelijke van Huis van het Kind Torhout, bedacht ze het idee om mondzorgpakketjes te maken voor de derde kleuters uit Torhout.

Een pakketje bestaat uit een tandenborstel, tandpasta en folder van het Vlaams Instituut Mondgezondheid met tips rond goed en juist poetsen in. Daarnaast zat er ook voor elk kind kleurpotloden en folders van Huis van het Kind in.

De pakketjes werden samengesteld in Bazaar 25, een kleinschalig winkelproject waar cliënten van Tordale hun zelfgemaakte ambachtelijke producten en kunstvoorwerpen verkopen.

Afgelopen week gingen Jana Syoen en Rita Dewulf de 250 mondzorgpakketjes bij de acht scholen gaan afgeven.