Torhout maakt de Click tegen zwerfvuil

Patrick Demarest

24/04/2023
Actua

De Click is een beloningsproject van Fost Plus om zwerfvuil tegen te gaan. Wanneer je je eigen afval of opgeraapt zwerfvuil scant en daarna in de juiste vuilnisbak gooit, krijg je virtuele punten (Circular UCoins). Die punten kan je inwisselen voor een Torhoutbon of voor heel wat toffe voordelen bij partners. Zo wil men iedereen motiveren om op de juiste manier om te gaan met afval op straat.

Het Lokaal Bestuur Torhout wil met deze samenwerking vooral jongeren bereiken, een doelgroep die klassieke acties minder smaakt. Het gamification-luik van de Click is dan ook echt op hun lijf geschreven.

Bepaalde vuilnisbakken op hun traject worden opvallend aangekleed of worden extra in de kijker gezet.

"Dat is bijvoorbeeld het geval met de mobiele vuilnisbakken in de stationsbuurt", zegt schepen van leefmilieu, Elsie Desmet. "Een gekende hotspot voor zwerfvuil. De Click is in die zin een positieve aanpak in de directe leefomgeving van jongeren met focus op de wenselijke sociale norm."

Wim Geens, Managing Director van Fost Plus: “Moderne uitdagingen vragen om moderne oplossingen. Iedereen weet dat zwerfvuil niet hoort, maar toch belandt afval soms op de grond. Met de Click helpen we iedereen inzien dat afval een waarde heeft via recyclage. Een dergelijk beloningsproject is in lijn met de ambities van Fost Plus, namelijk ervoor zorgen dat elke verpakking gerecycleerd kan worden.

Heel wat andere steden en gemeenten, bedrijven en organisaties zijn al aangesloten bij de Click. Clicken kan in heel België. Op 18 april 2023 telde de Click 75.000 gebruikers, samen goed voor 665.000 clicks of afval dat in de juiste vuilnisbak terechtgekomen is.


Meer info: www.the-click.be. Download de app via Google Play of de App Store.