Na een dramatische gebeurtenis zoals een brand, een overstroming, een ongeval,... zijn de psychologische gevolgen voor de slachtoffers, familie, vrienden, omstaanders...vaak niet te overzien. Deze mensen dienen na een ramp snel en efficiënt opgevangen te worden. Hierbij is er nood aan professionele hulpverlening maar ook aan ondersteuning, warmte en eerste opvang door vrijwilligers. Daarom richt stad Torhout een eigen Psychosociale Hulpverlening (PSH) op. Bij nood- en crisissituaties zorgen deze PSH-vrijwilligers voor de niet-gewonden en hun familieleden. Zij bieden hen psychosociale hulp. daarnaast zijn zij ook verantwoordelijk voor het verzamelen en verwerken van informatie en het mee zoeken naar oplossingen voor praktische problemen. Na deze basisopvang staat het Dringende Sociale Interventie (DSI) van het Rode Kruis het PSH bij.
De basistaken van het PSH zijn: het groeperen van de niet-gewonden op de ramplocatie, het transport van deze mensen naar het onthaalcentrum, de installatie van het onthaalcentrum: opvang, registratie en psychosociale ondersteuning, de installatie van een telefooninformatiecentrum en de installatie van het centraal informatiepunt.
De basistaken dienen door het PSH te worden uitgevoerd binnen het uur na het ontstaan van de noodsituatie. Binnen de groep PSH-vrijwilligers worden enkele coördinatoren aangeduid die instaan voor de sturing en het overleg met de hulpverleners, de logistieke en administratieve krachten. De hoofdcoördinatie en liaison met de hulpdiensten gebeurt door de verantwoordelijke PSH. Deze taak wordt ingevuld door Rita Dewulf, Schepen van Brandweer en Volksgezondheid. Enkele maanden geleden werd door Steven Lambotte, noodplanningsambtenaar van de stad, een warme oproep in de media gelanceerd naar kandidaat-vrijwilligers die zich willen engageren binnen het PSH. Er zijn ruim dertig vrijwilligers gevonden. Zij hebben ondertussen elk zes uur opleiding genoten en staan nu helemaal klaar om bij een ramp de betrokken mensen bij te staan.
Wil ook jij deel uitmaken van dit team? Neem dan contact op met Steven Lambotte: noodplanning@torhout.be, 050 23 09 67 of 0473 70 52 03.