Torhout werkt aan de financiën

Patrick Demarest

10/01/2017
straat/wijk

“De voorbije jaren is in Torhout grondig naar het financiële bord gekeken: actief zochten we naar besparingsmogelijkheden en efficiëntiewinsten en ook de personeelsuitgaven hielden we nauwlettend in de gaten”, zegt schepen Joost Cuvelier.

img_1964

“‘Reculer pour mieux sauter’, zo drukken de Fransen het zo mooi uit, een stapje terug zetten om beter te springen. En springen kunnen we de komende jaren: Torhout is financieel kerngezond! Om de komende uitdagingen aan te pakken voorzien we de volgende drie jaar 3,5 miljoen euro investeringen per jaar. Ontvangsten: 23,5 miljoen euro, algemene uitgaven 20,4 miljoen euro. Sinds 2012 namen we geen nieuwe leningen meer op - de laatste lening was het stadskantoor – waardoor onze schuld van 30 miljoen euro eind 2012 daalde tot 24 miljoen euro. Ten opzichte van 2013 betalen we daardoor jaarlijks 250 000 euro minder interestlasten. Dat maakt het ons mogelijk om ook in de volgende legislatuur volop te investeren.”

Stadskernvernieuwing: een nieuwe Markt voor Torhout

“Zo investeren we onder begeleiding van de Vlaams Bouwmeester verder in de stadskernvernieuwing om Torhout aantrekkelijker te maken om er te wonen, te werken en te vertoeven. 2017 wordt het planningsjaar: een ontwerper krijgt de opdracht om in dialoog met de Torhoutse bevolking plannen uit te tekenen voor een aantrekkelijke Markt.”

Waterbeheersing, een topprioriteit

“Torhout Oost krijgt in 2017 een ringgracht: de nieuwe gracht ten noorden van de schilderswijk zal ervoor zorgen dat het water van hogerop niet door de rioleringen van de wijk zal stromen. De bouwvergunning is binnen en de nodige gronden zijn aangekocht. Die ringgracht vloeit naar een nieuwe bufferbekken nabij Groenhove, waar we van de nood een deugd maken. Het bufferbekken wordt namelijk geïntegreerd in een uitdagend en avontuurlijk speelbos! Opening is voorzien voor het voorjaar van 2018.   De provincie investeert daarvoor 1 miljoen euro en de stad en het Vlaams Gewest samen 500 000 euro. Ook aan de Noordlaan komt een bijkomend bufferbekken, dat in samenwerking met de provincie West-Vlaanderen, Infrax en AWV (Agentschap Wegen en Verkeer). Aandeel van de stad in 2017: 100 000 euro.”

Bijkomende fietspaden

“We investeren verder in mooie en veilige fietspaden, een must als we onze inwoners en de vele schoolgaande jeugd willen stimuleren om zich gezond te verplaatsen. In 2017 sluiten we het fietspad van de sporthal aan op het rondpunt aan de Sint-Jozefsstraat. We richten de parking van het zwembad opnieuw in en voorzien fietsstallingen onder meer aan Ten Walle. (Totaal: 200 000 euro). Het bedrijventerrein zal via een nieuwe fietssnelweg langs de spoorlijn Brugge-Kortrijk te bereiken zijn. Het fietspad ter hoogte van het bedrijventerrein is volledig gesubsidieerd door het fietsfonds. In 2017 voorziet Torhout voor het verdere traject richting Sneppestraat 460 000 euro en in 2018 nog eens 500 000 euro voor de verbinding naar de binnenstad. In de Rozeveldstraat komt na de wijk Maria Assumpta een losliggend fietspad tot de grens met Veldegem. Ook de weg en riolering worden daarbij aangepakt. (400 000 euro in 2017)”

Belangrijke impulsen voor lokale economie

“In 2017 starten de werken aan het geplande lokale en regionale bedrijventerrein aan de Roeselaarseweg met de aanleg van nutsvoorzieningen (gas, water, elektriciteit) en de wegenis. Een fulltime coördinator lokale economie richt zich op het handelsapparaat en blaast ‘Torhout Winkelstad’ samen met de gemotiveerde handelaars nieuw leven in. Via dit Vlaams-Europese project krijgt Torhout subsidies om zijn aantrekkelijkheid op commercieel vlak te versterken.”

Een nieuwe website

“Om de burgers, verenigingen en bedrijven beter van dienst te zijn, brengen we de digitalisering in een hogere versnelling. Naast ingrepen om onze werking efficiënter te maken wordt de nieuwe website voor stad en OCMW hét digitale uithangbord van onze levende stad.”

Energiezuinige gebouwen

“Torhout ondertekende een convenant waarin we beloven om de CO2-uitstoot op ons grondgebied tegen 2020 met minstens 20% te verminderen. De komende drie jaar investeren we 1 miljoen euro in het energiezuinig maken van de sporthal, het sportstadion, het zwembad, het Ravenhof en het Cultuurcentrum. In het sportstadion alleen al rekenen we bijvoorbeeld op 30 % minder energieverbruik!”

Speelpleinen en duurzame skatetoestellen

“Het speelplein op Maria Assumpta krijgt voor 30.000 euro nieuwe toestellen. In 2017 komen er ook duurzame betonnen skatetoestellen voor het skateterrein naast het zwembad.”

Veilige wegen

“De Wijnendaalse straten kregen het door de voorbije omleidingen hard te verduren. Daarom voorzien we in 2017 150 000 euro om een nieuwe toplaag aan te leggen, daar waar dit het meest dringend is. De Parkstraat en Bollestraat krijgen een nieuwe riolering en dus ook een nieuw wegdek. Ook in de Gitsstraat en de Hertog van Arenbergstraat voorzien we nieuwe rioleringen. Kostprijs voor beide projecten: 9 miljoen euro, aandeel van de stad daarin: 1,8 miljoen euro.”

Toelagen OCMW, politiezone, kerkfabrieken en brandweerzone

“De toelagen aan de politiezone (=1.786.510 euro) en het OCMW (=1.350.000 euro) blijven ongewijzigd. De toelage aan de brandweerzone (=832.953 euro) stijgt 20.000 euro t.o.v. 2016. De werkingstoelage aan de kerkfabrieken (=202.615 euro) dalen met meer dan 30% t.o.v. 2016.”