Torhoutse coronahelden

Patrick Demarest

21/09/2020
Actua

Torhout wil zijn steentje bijdragen als het gaat over duurzame ontwikkeling. Daarom neemt het Lokaal Bestuur Torhout vol enthousiasme deel aan de Week van de Duurzame Gemeente. Tijdens deze campagneweek worden de al bestaande duurzame initiatieven – en in de eerste plaats de burgers die deze initiatieven dragen – in de kijker geplaatst. Dit jaar ligt de focus op coronahelden.

Na een oproep aan de inwoners van Torhout, werden volgende lokale coronahelden geselecteerd:

  • Roel Ameel, Thomas Ocket en Willem Beel
    • Met z'n drieën gingen deze studenten met hun 3D-printers aan de slag. Zo maakten ze ongeveer 315 face shields om de lokale zorgsector, scholen en zelfstandigen te steunen. Dit alles gebeurde in samenwerking met het VTI van Torhout die o.a. voor de folies zorgde en hielp met printen. Zij verdienen het dus zeker om in de bloemetjes gezet te worden.
  • Sien Lagae
    • In het heetst van de coronastrijd toen er nog bijna geen mondmaskers waren, is Sien begonnen met mondmaskers naaien voor het zorgpersoneel en heeft ze via de Facebookpagina 'Vrijwillig mondmaskers naaien' mensen in Torhout (en ver daarbuiten over heel België) aangezet om mee te helpen. Een hele prestatie voor haar want ondanks haar grote medische problemen staat zij altijd als eerste klaar om anderen te helpen. Verder zet ze zich via Hart Boven Hard Torhout ook nog eens in voor de integratie van anderstaligen in Torhout. Kortom: een ferme madam met het hart op de juiste plaats!
  • Kris Stubbe en Carine Neyrinck
    • Kris en Carine staan altijd klaar voor hun buren. Mee helpen verhuizen, buren naar spoed brengen, meehelpen als een appartement onder water staat… Kris en Carine staan altijd klaar en helpen iedereen in de buurt. Kris wordt dan ook niet voor niets 'de conciërge' van de buurt genoemd.
  • Jozef Germonprez
    • De eerste woorden over corona waren nog maar gevallen en Jozef schoot al in gang. Tijdens de lockdown kwam hij op het idee om een fotozoektocht te maken. Helemaal alleen schoot Jozef in zijn pedalen om anderen een aangename fiets- en wandelervaring te bezorgen in eigen streek. Het succes bleef niet uit, want meer dan honderd gezinnen namen op eigen tempo aan deze zoektocht deel. Voor elk gezin dat deelnam was er een prijs voorzien. De prijzen werden allemaal door Jozef opgehaald en waren goed voor meer dan 1.000 euro aan waardebonnen, verminderingskaarten en boeken.
  • Stéphanie Bonte
    • Deze heldin staat elke dag van 's morgens tot 's avonds klaar voor mensen die thuis (extra) zorg nodig hebben. Ook bij de tropische hitte deze zomer aarzelde Stéphanie niet om steevast haar schort en mondmasker te dragen om niet alleen haar cliënten, maar ook zichzelf en haar gezin te beschermen. Zij verdient het als geen ander om eens in goed in de bloemen gezet te worden voor al het harde werk dat ze met veel liefde dagelijks verzet.

De helden werden op 18 september in de kijker geplaatst door het Lokaal Bestuur Torhout waar samen de vlag van de Duurzame Gemeente werd gehesen.