Peter Lambert: ' Met nog minder dan een half jaar te gaan tot de belangrijke datum van 13 oktober 2024, is het moment aangebroken om onze gepassioneerde kandidaten voor te stellen die onze gemeenteraadslijst zullen aanvoeren. Samen met een hechte ploeg, variërend van onafhankelijk, rechts tot links en alles daartussenin, willen zij van Torhout een nóg betere stad maken: “We willen de uitdagingen aanpakken die de inwoners, bedrijven én verenigingen met ons delen. Show, don’t tell: zo gaan we resoluut voor het verminderen van de algemene belastingdruk door, bv., de aanvullende personenbelasting te verlagen. De aanslagvoet in Torhout (8%) behoort tot één van de hoogste. We streven naar rechtvaardigheid in (milieu)belasting. Momenteel betalen alleenstaanden en éénoudergezinnen 60 euro, terwijl grotere gezinnen (4 of meer gezinsleden) 75 euro betalen. Onder het motto ‘de vervuiler betaalt’ (want dat is de reden van deze belasting), stellen wij voor om de milieubelasting te verlagen voor alleenstaanden en éénoudergezinnen.
We willen investeren in het versterken van de activiteiten, het sociale netwerk en de handelaars in de wijken. Wij ijveren daarom voor het behoud van wijkscholen zoals Koorbloem, want een wijkschool is vaak een ontmoetingsplaats en verbindt de buurtbewoners. Daarenboven zorgt het sluiten van 3 (!) afdelingen, waaronder de school in de Koornbloem, om te vervangen door een nieuwe (nog te bouwen) vestiging in de Ernest Claeslaan volgens ons voor ernstige mobiliteitsproblemen en onveilige verkeerssituaties.
Een ander speerpunt is het beter ondersteunen van de lokale handelaars. Zij moeten een oneerlijke concurrentiestrijd voeren met online mastodonten zoals Amazon en zo verdwijnen er steeds meer handelszaken in Torhout. Ook willen we inzetten op het ondersteunen van de Torhoutse verenigingen, zodat zij geschikte ruimtes hebben om hun activiteiten te kunnen uitoefenen. Het jeugdhuis blijft bv. het best behouden in het centrum van onze stad, zodat er een veilige ontmoetingsplaats voor jongeren dichtbij de scholen is.”
Momenteel (nog) geen zetel in de gemeenteraad, maar overduidelijk wél een passie voor onze stad! Onze lijsttrekkers zijn niet alleen geëngageerd, maar stralen ook vernieuwing, belofte en toewijding uit. Ze zijn klaar om de uitdagingen van onze stad aan te pakken. Ze streven naar een stad die bruist: veilig, groen, met betaalbare woningen en volop kansen voor inwoners, verenigingen én ondernemingen. Na jaren van hetzelfde beleid is het tijd voor frisse vernieuwing en een toekomstgerichte aanpak die vanuit het hart én verstand komt.
Voorstelling lijststrekker Ilja Wostyn
Ilja Wostyn (28) is vrijgezel en is de jongste zoon van Piet Wostyn en Annick Dedoelder (hij heeft twee zussen, Sarah en Faïka, en een broer, Jona). Hij studeerde af aan het KTA te Brugge in de richting elektrische installaties en werkt momenteel als technieker in de vaste weekend- en feestdagenploeg bij Ardo in Koolskamp. Tijdens de week bouwt hij zijn eigen huis in de Keibergstraat 162 te Torhout en helpt zijn vader bij Mostaard Wostyn, met de bedoeling het bedrijf op termijn over te nemen.
“Torhout heeft veel mooie en toffe verenigingen die o.a. door subsidies vanuit het stadsbestuur en de voordelen die ze krijgen als officiële Torhoutse vereniging kunnen blijven bestaan. Een belangrijk knelpunt is echter dat er locaties en lokalen te kort zijn, zoals bv. vergaderruimtes, repetitieruimtes voor toneel- en muziekverenigingen, of een deftige fuifzaal (en geen omgebouwde sportzaal waar te veel werk in kruipt voor vrijwilligers om als fuifzaal te kunnen functioneren). De verhuis van het zwembad naar site Thor is een mooie opportuniteit om van het oude zwembad een ruimte voor verenigen te maken, en we zouden er zelfs een fuifzaal in kunnen huisvesten.”, aldus Ilja.
Voorstelling lijsttrekker Isabel Laceur
Isabel Laceur (48) is mama van 3 kids en woont samen met Nico in de Oude Gentweg. Met haar diploma bachelor sociaal werk is ze reeds 25 jaar aan het werk, voornamelijk in de non-profitsector. Zo werkte ze voorheen als sectorverantwoordelijke thuishulp Bond Moyson, regioverantwoordelijke werkloosheidsdienst ABVV, coördinator buitenschoolse kinderopvang De Blauwe Lelie, en het OCMW Brugge. Momenteel is Isabel coördinator personeel voor de welzijnsvoorzieningen binnen scholengroep Impact.
“Werken mét mensen, vóór mensen geeft mij zeer veel voldoening en is voor mij de rode draad in mijn leven. Dit sociale engagement wil ik doortrekken in mijn politieke ambities voor Trots Op Torhout. Het zijn soms de kleine dingen die een groot verschil of grote impact kunnen hebben bij de mensen.”, aldus Isabel.
In het weekend kan je Isabel terugvinden op het voetbalveld als délégé van de U13 KSV Loppem en als trouwste supporter van haar zoon Luca. In de zomer geniet ze ervan om onder vrienden een balletje te slaan op het tennisterrein.
Voor elk wat wils
"Wij zijn ontzettend trots op onze kandidaten. Het zijn stuk voor stuk gemotiveerde en betrokken Torhoutenaren. Onze lijst is een afspiegeling van onze stad, met vertegenwoordigers uit elke wijk en sector. Van horeca tot onderwijs, van zorg tot gepensioneerden, en zelfs studenten. We zetten in op een leeftijdsvriendelijke gemeente. Onze jongste kandidaat, Gaëlle Angelet, is net 18 jaar, terwijl onze oudste kandidaat, Freddy Keersebilck, 81 is. Samen streven we naar een welvarend en bloeiend Torhout voor alle inwoners, verenigingen en ondernemers.
Bij Trots Op Torhout draait alles om vernieuwing. Wij streven naar een cultuur zonder hiërarchie of particratie. Iedereen is gelijk en heeft gelijke kansen om verkozen te worden. Vanaf morgen tot aan de verkiezingen zullen onze kandidaten actief aanwezig zijn op markten en evenementen, en we zullen ook huis-aan-huis bezoeken brengen.
Met de voorstelling van deze 21 nieuwe kandidaten, zijn er al 23 namen bekend. Voor de bekendmaking van de laatste 4 namen houdt Trots Op Torhout er nog even de spanning in. Pas eind augustus maken we onze volledige en finale kandidatenlijst bekend. We houden momenteel nog enkele plekken vrij voor geïnteresseerde inwoners of ondernemers die ons nog niet of onvoldoende kennen, of nog twijfelen. Dus voel jij je geroepen om je politiek te engageren in Torhout zonder ideologische stempel, dan kan je contact opnemen met Peter Lambert (secretaris Trots Op Torhout, hallo@trotsoptorhout.be, 0486/42.39.21), met Frank Verhoye (0468/04.69.52), of met Ilja Wostyn (0475/76.23.99)."
Maak kennis met Ann Vandekerckhove
Ann Vandekerckhove (59) is een alleenstaande mama die in de Rozenveldstraat woont. Ze is moeder van Phil, schoonmoeder van Laura en trotse oma van Odil. Ann heeft gewerkt bij RAPOL in Roeselare en SAXON in Zedelgem en werkt nu in het woonzorgcentrum in Tielt. Ann is een fervente passieve sporter en houdt van tijd doorbrengen met familie en vrienden. Ze is een warme, geëngageerde vrouw die veel vrijwilligerswerk doet in het woonzorgcentrum.
Ann wil zich inzetten voor het ondersteunen van alleenstaanden en eenoudergezinnen. Haar doel is om de belastingdruk te verminderen door bijvoorbeeld de aanvullende personenbelasting te verlagen en premies op maat te bieden voor alleenwonenden, zodat zij een comfortabele woonomgeving kunnen creëren.
Maak kennis met Annick Dedoelder
Annick Dedoelder (58) is getrouwd met Piet Wostyn en samen hebben ze 4 kinderen (Sarah, Jona, Faïka en Ilja) en ondertussen ook al 6 kleinkinderen. Ze runt samen met haar man het bedrijf Mostaard Wostyn, waar ze instaat voor de winkel (op het Conscienceplein), de boekhouding en de administratie. Haar hobby’s zijn diepzeeduiken, skiën en meerijden op de moto van haar man. Dagelijks kom je Annick tegen op wandel met haar hond Finn. Daarnaast is Annick ook secretaris van de seniorenvereniging “Vief Torhout” en secretaris van de duikclub Tarpoenduikers Wenduine.
Voor Annick is toerisme een belangrijk thema, en ze vindt dat Torhout daar meer mag in investeren: “Torhout heeft er na de stadskernvernieuwing enkele zeer mooie plekjes bij. Er zijn daarnaast ook mooie musea, wandel- en fietsroutes, kastelen en zoveel meer. Bloeiend toerisme zorgt voor meer leven in de stad (‘Torhout levende stad’), en geeft een bijkomende impuls voor lokale handelaars en horeca. Onder impuls van het lokaal bestuur kunnen initiatieven aangetrokken worden die meer mensen naar Torhout brengen, ter bevordering van de lokale economie, zonder het lokale winkelaanbod te verstoren.”
Maak kennis met Axel Verhoye
Axel Verhoye (35) is getrouwd met Jolien Bentein, en woont in de Ruddervoordestraat. Samen zijn ze de trotse ouders van hun zoon Kobe (6). Sinds 2011 werkt Axel bij Infrabel als verkeersleider in Gent. Axel is een man van vele talenten: hij houdt van muziek en darts, was DJ en leider bij de jeugdbeweging scouts Robrecht van Bethune en heeft zich tussen 2007 en 2011 ingezet voor de Damiaanactie.
Al vanaf zijn 16e is Axel actief in het vrijwilligerswerk, verenigingsleven en het organiseren van evenementen in Torhout. Dit heeft zijn passie aangewakkerd om zich in te zetten voor onze stad: “Ik geloof sterk in de kracht van verenigingen en lokale initiatieven om Torhout aantrekkelijk en levendig te houden. Vrijwilligers, verenigingen en lokale initiatieven zijn de ruggengraat van onze stad. Zij zorgen ervoor dat er elk weekend wel iets te beleven valt in onze stad.” Axel is al 12 jaar actief binnen VZW Strike en organiseert samen met zijn jeugdvrienden het dartstoernooi Toeroet Open in zaal De Mast.
Axel wil zich inzetten voor de realisatie van een volwaardige evenementenhal in Torhout: “Al veel te lang kampen we met het gemis van een geschikte locatie voor fuiven, optredens en andere evenementen. Een evenementenhal zou niet alleen een culturele en sociale hub kunnen vormen, maar ook economische voordelen met zich meebrengen door meer bezoekers naar onze stad te trekken.”
Maak kennis met Debbie Simpelaere
Debbie Simpelaere (38) is de dochter van Marleen Verhoye en woont in de Rijselstraat met haar verloofde, Savino Labianca (afkomstig uit Italië). Ze werkt al 16 jaar bij de Ardo Group (het vroegere Unifrost/Dujardin) als group procurement officer op de dienst aankoop verpakkingen. Ze is als bestuurslid van de ‘Cerkelladies’ heel actief in het voetbalwezen en was gedurende 9 jaar afgevaardigde bij de jeugd van Cercle Brugge. Uiteraard is ze supporter van Cercle Brugge. Haar vrije tijd vult ze verder graag in met koken, zwemmen en wandelen.
Debbie wil zich inzetten voor alleenstaanden en éénoudergezinnen: “Ik heb zelf 10 jaar alleen gewoond in Torhout en weet hoe financieel uitdagend het leven als alleenstaande kan zijn. Zo zijn de personen- of milieubelastingen relatief gezien erg hoog ten opzichte van samenwonenden of klassieke gezinnen.” Trots Op Torhout streeft naar rechtvaardigheid in belastingen voor eenoudergezinnen en alleenstaanden. Momenteel betalen ze voor de milieubelasting 60 euro, terwijl grotere gezinnen respectievelijk 68 euro (2-3 gezinsleden) of 75 euro (4 of meer gezinsleden) betalen. Debbie pleit ervoor om de milieubelasting te verlagen voor alleenstaanden en éénoudergezinnen, omdat ze in verhouding minder vervuilen dan grotere huishoudens.
Daarnaast zijn veiligheid en netheid op straat, parken en pleinen belangrijke thema's voor haar. Debbie is vastbesloten om Torhout een fijne plek te maken voor iedereen.
Maak kennis met Diana Mortier
Diana (69) is de trotse mama van Didier en Evita Vanbesien en geniet van het leven samen met haar vriend Dirk Vansteelandt. Ze woont op de Brug, vlakbij café De Zwarte Leeuw, waarvan ze meer dan 34 jaar eigenaar was, en er ook al die tijd achter de toog stond. In 2018 verkocht ze de zaak om te genieten van haar welverdiende pensioen.
Diana wil zich inzetten voor de veiligheid en leefbaarheid van onze buurten. Ze maakt zich zorgen over de parkeersituatie, die door veel mensen als problematisch wordt ervaren. Diana pleit voor een heroverweging van de bloembakken in de straten, die vaak onhandig en overbodig lijken. Daarnaast wil ze de veiligheid ‘s avonds verbeteren, zodat mensen zich weer veilig voelen op plekken zoals parking Deprez en in de Hofstraat, waar het nu vaak eenzaam en onveilig aanvoelt. Met Trots op Torhout stellen we voor om de straatverlichting ’s nachts te laten branden, om zo het veiligheidsgevoel te verhogen.
Maak kennis met Evita Vanbesien
Evita Vanbesien (40) woont in de Bruggestraat en is zelfstandige kapster. Ze engageert zich al 20 jaar voor de stad en de Torhoutse politiek. Evita wil zich inzetten voor betere mobiliteit in Torhout. Ze pleit voor een beter parkeerbeleid zodat op meer plaatsen vlot geparkeerd kan worden. Met Trots Op Torhout stellen we voor om als stad samen te zitten met vastgoedmakelaars en te investeren in een parkeertoren in het centrum. De voorkeur gaat hierbij uit naar aanpalende leegstaande panden.
Daarnaast is fietsveiligheid een speerpunt voor Evita, met meer en veiligere fietspaden. Ook wil ze zorgen voor voldoende openbaar vervoer, zodat minder mobiele personen ook in landelijk gebied op tijd hun bestemming kunnen bereiken (bv. met de bus).
Maak kennis met Frank Verhoye
Frank Verhoye (64) woont samen met zijn vrouw Gerda Desmet aan het Rozenplein. Hij is vader van twee dochters, Femke en Silke, en trotse grootvader van Achiel en Lou. Binnenkort wordt hun familie uitgebreid met nog een kleinzoon, verwacht op 17 juli. Sinds 1988 werkt Frank als internationaal expert bij CNH Belgium NV in Zedelgem. Frank heeft verschillende verenigingen en vzw’s in Torhout opgericht, zoals VAKA (Vlaams Aktiecomité tegen Atoomwapens), Hand in Hand voor Verdraagzaamheid en de Oxfam Wereldwinkel.
Frank wil zich focussen op een efficiënt gemeentebeleid en financiën die gericht zijn op het algemeen belang en mededogen voor alle inwoners van Torhout.
Maak kennis met Freddy Keersebilck
Freddy Keersebilck is 81 jaar, dus geboren tijdens de Tweede Wereldoorlog, en gepensioneerd. Hij is de echtgenoot van Jacqueline Cotman en was in 1981 Keizer Carnaval van Torhout.
Samen met zijn vrouw is hij vastbesloten om alleenstaande ouderen meer te ondersteunen. Hij wil ervoor zorgen dat Torhout een leeftijdsvriendelijke gemeente wordt, waar ouderen actief worden betrokken bij het beleid. Hij pleit voor betere voorlichting over op welke tegemoetkomingen ouderen recht hebben, en dat bij voorkeur automatisch voor hen te regelen. Ook wil hij meer aandacht voor de effecten van beslissingen op mensen met een beperkt budget en voor het aanpakken van digitale uitsluiting (problemen waarmee mensen geconfronteerd worden die niet vlot wegwijs raken op digitaal vlak). Veel ouderen willen graag zo lang mogelijk in hun vertrouwde huis en omgeving wonen. Vaak zijn dit woningen die slecht geïsoleerd zijn of onvoldoende zijn aangepast aan mensen die zich soms minder vlot kunnen verplaatsen. Hij wil zich dan ook inzetten op betaalbare en aangepaste huisvesting voor ouderen: een stad waar je op latere leeftijd comfortabel kunt blijven wonen.
Maak kennis met Gaëlle Angelet
Gaëlle (18) is dochter van lijsttrekker Isabel Laceur en woont in de Oude Gentweg (Drie Koningen). Ze studeert dit jaar af in de richting sociaal technische wetenschappen. Voor haar verdere studies twijfelt ze nog tussen Bachelor Lager Onderwijs en Bachelor Toegepaste Jeugdcriminologie. Verder vind je Gaëlle in het weekend en in de vakanties terug in de manege Groenhove waar ze les geeft of kampen begeleidt. Paarden zijn haar passie die ze graag deelt met jongeren.
“Het welzijn van de jeugd ligt me nauw aan het hart: het is voor velen moeilijk om hun plaats te vinden in de huidige samenleving.” Thema’s waar Gaëlle zich wil op focussen, zijn jeugdverenigingen en het welzijn van jongeren.
Maak kennis met Glenn Van der Zanden
Glenn Van der Zanden (45) is geboren en getogen in Asse (Vlaams Brabant) waar hij samen met zijn ouders Wim en Lucie opgroeide in een hecht gezin. Momenteel volgt Glenn de opleiding Slager aan Ter Groene Poorten in Brugge, met als doel om na de opleiding een slagerij te openen in het centrum van Torhout.
Glenn's levensverhaal is er één van onvoorwaardelijke liefde en mantelzorg. Op jonge leeftijd werd hij geconfronteerd met de ernstige ziekte van zijn grootmoeder, nadien zijn vader en later ook zijn moeder. Wat begon als een ondersteuning in moeilijke tijden, groeide uit tot een vijftienjarige periode van onvoorwaardelijke mantelzorg. Glenn stond dag en nacht klaar voor zijn vader die jarenlang vocht tegen kanker. Toen ook zijn moeder Lucie ziek werd, nam hij ook de zorg voor haar op zich. Ondanks de zware lasten bleef Glenn toegewijd en gedreven door liefde en plichtsgevoel. De jarenlange zorg wogen zwaar op hem, zowel fysiek als emotioneel, maar hij hield vol, vastbesloten om zijn ouders de beste zorg te geven.
Ondanks het zware verlies van zijn vader na een lange strijd tegen kanker, hield Glenn zich sterk voor zijn moeder. Toen ook zij vorig jaar overleed, was Glenn diep getroffen. Het verlies van beide ouders markeerde het einde van een tijdperk in zijn leven, maar ook het begin van een nieuwe zoektocht. Het was tijd voor een nieuwe start, en een kans om zichzelf opnieuw te vinden en zijn leven een nieuwe richting te geven. Met dit doel voor ogen, besloot Glenn om te verhuizen naar West-Vlaanderen. Via een goede kameraad kwam hij in Torhout terecht, een stad die hij al snel begon te beschouwen als zijn nieuwe thuis.
Door gesprekken met nieuwe kennissen voelde Glenn dat hij de kans had om zijn stem te laten horen en een verschil te maken. Hij besloot zich kandidaat te stellen bij “Trots Op Torhout” en zijn energie en passie in te zetten voor onze stad. Glenn wil zich vooral inzetten voor de ouder wordende bevolking, de horeca en zelfstandigen. “Ik zou van Torhout graag weer een écht levendige en bloeiende stad willen maken. Ik wil meebouwen aan een inclusieve en dynamische stad, waar iedereen zich welkom en gehoord voelt, met verbondenheid tussen jong en oud, waarbij we echt luisteren naar elkaar. Mijn persoonlijke ervaringen als mantelzorger hebben mij empathisch en veerkrachtig gemaakt, kwaliteiten die ik nu wil inzetten voor de inwoners van onze stad.”
Maak kennis met Jacqueline Cotman
Jacqueline Cotman is een 80-jarige Torhoutenaar, geboren tijdens de Tweede Wereldoorlog. Ze is getrouwd met Freddy Keersebilck en heeft een rijke geschiedenis in de stad. Jacqueline is gepensioneerd en heeft de eer gehad om Keizerin Carnaval van Torhout te zijn in 1981.
Samen met haar man Freddy wil Jacqueline zich inzetten om alleenstaande ouderen meer te ondersteunen en bij te staan. Ze wil hun welzijn en levenskwaliteit verbeteren. Jacqueline is vastberaden om een stem te zijn voor alle Torhoutse senioren en zal zich hard maken voor lokale initiatieven die hun belangen behartigen.
Maak kennis met Jolien Bentein
Jolien (31) is getrouwd met Axel Verhoye en woont samen met hun zoontje Kobe (6) in de Ruddervoordestraat. Ze is dochter van Dirk Bentein en Bianca Vancraeynest, en groeide samen met haar broer Thomas en zus Femke op in Torhout. Jolien studeerde af in de lerarenopleiding Kleuteronderwijs aan de Hogeschool VIVES. Tijdens haar laatste jaar van de lerarenopleiding begon ze al te werken in de voor- en naschoolse kinderopvang Jabedabedoe en Skoebidoe in Torhout, waar ze haar eerste waardevolle ervaring opdeed in het werken met kinderen en het organiseren van educatieve activiteiten. Jolien werkte de afgelopen jaren als leerkracht in het basisonderwijs in verschillende scholen in Torhout en omstreken. In haar vrije tijd is ze graag creatief en culinair bezig, of gaat ze naar de BBB met de vriendinnen.
Haar hart ligt bij sociaal beleid en de uitdagingen voor éénoudergezinnen en alleenstaanden. Daarom koos ze ervoor om het team van “Trots Op Torhout” te versterken. “Ik vind het belangrijk om te blijven investeren in onze kinderen en jongeren. Ik geloof dat we prachtige initiatieven kunnen realiseren voor onze Torhoutse kids door nog meer samen te werken. Want kinderen verbinden ons nu eenmaal met elkaar, ongeacht ideologie, levensbeschouwing of achtergrond.” Daarnaast wil Jolien zich inzetten voor éénoudergezinnen en alleenstaanden (een belangrijk punt voor Trots Op Torhout): “Deze doelgroep ligt mij heel nauw aan het hart. Naast alleenstaande vrienden en familieleden, kom ik tijdens mijn job als leerkracht ook geregeld in aanraking met alleenstaande ouders. Voor hen wil ik mij graag inzetten. Ik denk dan bijvoorbeeld aan het opzetten van lokale ondersteuningsgroepen en ontmoetingsplaatsen voor àlle alleenstaande mama's/papa's, waar ze ervaringen kunnen delen, advies kunnen krijgen en elkaar kunnen ondersteunen. Ook het vergroten van de inkomensgrens voor het lokale sociaal tarief vind ik belangrijk. Zo kunnen meer alleenstaanden in aanmerking komen en geeft dit hen meer financiële ademruimte.” Met onze partij streven we naar een verhoogde inkomensgrens en/of tussenkomst, zodat meer inwoners, vooral alleenstaanden, de steun krijgen die ze verdienen.
Maak kennis met Jonas Willaert
Jonas Willaert (19) studeert Chemie aan de Hogeschool Gent en woont in de Aartrijkestraat. In zijn vrije tijd is hij medewerker van jeugdhuis Troubadour en actief bij de jeugdbeweging (KSA Drie Koningen).
Jonas wil zich inzetten voor betere financiële ondersteuning van Torhoutse jeugdverenigingen zodat ze wat meer ademruimte krijgen in hun werking. Trots Op Torhout vindt dat een jeugdhuis essentieel is in een studentenstad als Torhout en dat de locatie in het centrum moet blijven en op wandelafstand van de scholen.
Maak kennis met Jürgen Cool
Jürgen Cool (40) woont met zijn vrouw Bianca Viaene en hun kinderen Rune (21) en Charlotte (16) in de Zonstraat (Sint-Henricus). Jürgen is een zelfstandig schilder en decorateur, bekend van zijn onderneming JURNE, waar ook zijn zoon in meewerkt. In zijn vrije tijd geniet hij van motorrijden en reizen.
Zijn belangrijkste aandachtspunten zijn de bestrijding van armoede, vooral bij alleenstaande ouders en gezinnen, en het welzijn van kinderen. Hij wil zorgen voor veilige wegen, voldoende speelgelegenheden en gratis activiteiten in de verschillende wijken van Torhout.
Maak kennis met Luc Deledicque
Luc Deledicque is 66 jaar en is vader van twee zonen, Wouter en Simon. Hij woont in de Langepijpestraat en geniet van het leven samen met zijn vriendin Annie (een grote steun voor hem). Als gepensioneerd meubelmaker, met maar liefst 40 jaar ervaring bij meubelfabriek Thor, kent Luc het belang van vakmanschap. Als fervent supporter van Cercle Brugge en afkomstig uit een van de oudste liberale families van Torhout, heeft Luc een lange geschiedenis in de lokale politiek. Nu stapt hij terug in de arena, gedreven door het programma van Trots Op Torhout, een lijst die alle lagen van de samenleving vertegenwoordigt: zelfstandigen, werknemers, werklozen, etc.
Luc staat voor een nieuwe politieke cultuur. Hij erkent de goede inspanningen van het huidige bestuur, maar gelooft dat er nog veel ruimte is voor verbetering. Hij wil de leegloop van winkelstraten tegengaan, onder andere door de wildgroei aan appartementen zonder handelsruimte aan te pakken en de huurprijzen voor handelaars te verlagen. De bestrijding van toenemende armoede en het creëren van kansen voor langdurig werklozen staan hoog op zijn agenda. Daarnaast wil hij de lokale economie stimuleren door het aantrekken van nieuwe bedrijven, wat zal bijdragen aan meer werkgelegenheid in Torhout. Luc is trots om een Torhoutenaar te zijn en kijkt ernaar uit om de stad de komende zes jaar nog beter te maken!
Maak kennis met Peter Lambert
Peter Lambert (46) woont met zijn gezin in de Sint-Rembertlaan. Hij is getrouwd met Femke Verhoye en trotse vader van Achiel (14), Maurice (+) en Lou (2). Peter is professor Multimediatechnologie aan de Universiteit Gent en speelt slagwerk in het Houtlands Harmonieorkest.
“Ik zet me graag in voor lokale verenigingen en vind sociale cohesie in onze stad erg belangrijk,” zegt Peter. “Als politiek dakloze waardeer ik de vrije en onafhankelijke aanpak van Trots Op Torhout. Daarom wil ik me via dit initiatief inzetten voor een beter Torhout. Als papa wil ik ervoor zorgen dat mijn kinderen veilig te voet of met de fiets naar school kunnen. Wij wonen aan een drukke weg zonder apart fietspad, een situatie die helaas veel voorkomt in Torhout. Dit wil ik graag verbeteren.” Veilige schoolroutes zijn een prioriteit voor Trots Op Torhout, en we zetten ons in om onze wegen veiliger en kindvriendelijker te maken.
Thema’s die Peter nog nauw aan het hart liggen, zijn mobiliteit, de ondersteuning van Torhoutse verenigingen, en de stadsfinanciën.
Maak kennis met Peter Vandenberghe
Peter Vandenberghe (54) komt uit Wijnendaele, is zelfstandige en heeft al verschillende zaken gerund. Hij wil zich inzetten om mensen te helpen die het moeilijk hebben.
Peter hecht veel belang aan de netheid en kwaliteit van voetpaden, zoals in de Stationstraat. Daarnaast wil hij zich sterk maken voor mensen met een beperking. Hij streeft naar betere gehandicaptenzorg en een toegankelijke stad die expliciet rekening houdt met personen met een beperking. Dit betekent onder andere het toegankelijk maken van alle haltes van het openbaar vervoer, vooral bij het station, voldoende ruimte voor voetgangers bij de aanleg van openbare domeinen, en betere toegankelijkheid van openbare gebouwen.
Maak kennis met Piet Wostyn
Piet Wostyn (64) is getrouwd met Annick Dedoelder en samen hebben ze 4 kinderen (Sarah, Jona, Faïka en Ilja) en ondertussen ook al 6 kleinkinderen. Hij runt als zaakvoerder het bedrijf Mostaard Wostyn, samen met zijn vrouw Annick en zoon Ilja, en staat vooral in voor de productie en de leveringen. In zijn vrije tijd gaat hij graag motorrijden, diepzeeduiken en skiën. Hij is samen met zijn vrouw ook bezieler van het mostaardmuseum in de Oude Gentweg.
Piet is vooral begaan met de lokale economie. “Ik geloof sterk in het belang van een gezonde lokale economie: een sterke lokale economie versterkt een lokale gemeenschap en omgekeerd. Lokale economie is ook veel ruimer dan de detailhandel en horeca: het gaat over alle zelfstandigen en elke activiteit die direct of indirect economische activiteit genereert. Dit betekent dus ook landbouwers, vrije beroepen, de informele economie, maar evengoed start-ups, coöperaties, kmo’s en fair trade organisaties. Ook toerisme (met o.a. cultuur, erfgoed, (groene) recreatie, etc.) vormt een wezenlijk onderdeel van de lokale economie.”
“Er zou een duidelijk ruimtelijk ordeningsplan moeten komen voor het Torhoutse grondgebied op lange termijn (bv. tot 2050), zodat het helder is voor iedereen welke activiteiten waar kunnen gebeuren, en er niet geval per geval telkens een beslissing moet genomen worden die dan veel te lang op zich laat wachten waardoor investeerders en ondernemers afhaken. Ondersteuning van de lokale economie zou ook niet beperkt mogen blijven tot het centrum van Torhout: ook de levendige handelskernen van andere Torhoutse wijken moeten versterkt worden. Ik geloof ook in een gezonde mix van grote, middelgrote en kleine ondernemingen, want ze zijn allemaal belangrijk voor het goed economisch klimaat in een stad zoals Torhout.”
Maak kennis met Pol Vanden Bussche
Pol Vanden Bussche (66) woont met zijn vrouw Carina Hollevoet in de Ruddervoordestraat. Al 35 jaar is hij een bekende naam in de horeca. Hij baatte drie jaar een mobiele frituur uit en runt sindsdien frituur Twiety, nu dus al meer dan 32 jaar. Daarnaast zet hij zich in als ondervoorzitter van de beroepsvereniging voor frituristen.
“Ik wil de wijkwerking versterken en me inzetten voor zowel de inwoners als de lokale ondernemers,” zegt Pol. “Torhout moet weer aantrekkelijk worden voor lokale handelaars en men moet inzetten op het aantrekken van winkels. We moeten meer doen om winkelstraten levendig te maken, zodat mensen in de stad blijven. Het aantrekken van grote winkelketens is daarbij een prioriteit, anders lopen we achter op de omliggende gemeenten en steden.”
Thema’s die Pol nauw aan het hart liggen, zijn het ondersteunen van lokale handelaars, het ontwikkelen van een aantrekkelijke en leefbare stad, en ondersteunen van wijkwerking.
Maak kennis met Savino Labianca
Savino Labianca (35) woont samen met zijn verloofde Debbie Simpelaere in de Rijselstraat. Savino is van Italiaanse afkomst en woont al 6 jaar in België, waarvan 2 jaar in Torhout. In Italië was hij zelfstandig schrijnwerker, maar na zijn aankomst in België werkte hij als chef-kok in de horeca. De onregelmatige werktijden begonnen echter hun tol te eisen, en twee jaar geleden besloot hij het roer om te gooien. Nu werkt hij als arbeider bij Snick EuroIngredients in Ruddervoorde. In zijn vrije tijd studeert Savino Nederlands en geniet hij van zwemmen en wandelen. Hij houdt van voetbal en is supporter van Cercle Brugge en Juventus. Recentelijk is hij bestuurslid geworden van de ‘Cerkelladies’.
Thema’s die Savino belangrijk vindt, zijn veiligheid en het helpen van mensen die het echt moeilijk hebben. “Ik wil graag een aanspreekpunt zijn voor nieuwkomers in Torhout. Toen ik hier kwam, kreeg ik weinig hulp bij mijn integratie. Ik wil mijn ervaringen gebruiken om anderen wegwijs te maken in de soms complexe papiermolen, zodat hun overgang soepeler en aangenamer verloopt.” Met Trots Op Torhout willen we inwoners met een migratieachtergrond stimuleren en begeleiden om zich te (willen) integreren, de taal te leren en hen ondersteunen bij studie of het zoeken naar werk.
Maak kennis met Vannessa Duyck
Vannessa (42) woont samen met haar vriend en 2 kinderen in de Rijselstraat. Ze studeerde Verzorging in het KTA Torhout en werkt momenteel als arbeider. In haar vrije tijd is Vannessa een creatieve bezige bij.
“Het zou goed zijn mochten er betere lokalen zijn voor jeugdbewegingen in Torhout. Er is ook nood aan betere (gratis) plaatsen waar sportieve kinderen de gelegenheid hebben om persoonlijke trainingen te doen (bv. voor voetballertjes die hun traptechniek willen verbeteren), en zeker voor mensen die thuis geen tuin hebben. Ik weet uit eigen ervaring dat kinderen die gebruikmaken van de velden aan het sportstadion, er worden weggestuurd, met de mededeling dat ze maar moeten gaan spelen op het stadspark (waar bv. geen goals staan) of op het grasveld aan de achterkant van het station (waar het gras vaak veel te lang staat). Ik vind dat erg en teleurstellend in een stad als Torhout.”
Vannessa wil zich inzetten voor betere infrastructuur voor jeugdbewegingen, meer en betere speel- en sportmogelijkheden op de pleintjes en parken in Torhout.
Voor meer informatie kan u contact opnemen met het secretariaat van Trots Op Torhout (Peter Lambert, hallo@trotsoptorhout.be, 0486/42.39.21).