Tuimelwagen @ Eureka

Patrick Demarest

26/11/2021
Onderwijs

Op vrijdag 12 november kreeg atheneum Eureka in de Rijselstraat de tuimelwagen van de vzw Verkeersveilig West-Vlaanderen op bezoek. Die simuleert het meermaals overkop gaan van een voertuig.

“Als school zetten wij volop in op verkeerseducatie en -preventie”, verduidelijkt directeur Ilse Coucke. “Daarvoor is de tuimelwagen ideaal. De gordel is één van de effectiefste, goedkoopste en veiligste manieren om het aantal verkeersslachtoffers te verminderen. Autobestuurders en passagiers ervaren onmiddellijk het nut van het dragen van de veiligheidsgordel. De bedoeling is dat weggebruikers die van tijd tot tijd zondigen, na het ervaren van de tuimelwagen, twee keer nadenken over de mogelijke gevolgen van het niet dragen van de gordel. De veiligheidsgordel is cruciaal omdat hij de ernst van ongevallen aanzienlijk kan verminderen. Zo wordt het risico op een schedelletsel bij een ongeval waarbij de gordel gedragen werd, verminderd met gemiddeld 41 % en het risico op overlijden met gemiddeld 50 %.”

De leerlingen van de derde graad kregen voorafgaand door vrijwilligers van de vzw een uiteenzetting over het nut van het dragen van de gordel. Daarna mochten ze in de tuimelwagen zelf ondervinden wat voor effect hij heeft bij een verkeersongeval. Die simuleert immers het meermaals overkop gaan van het voertuig.

“Onze leerlingen waren niet alleen onder de indruk, maar toen ze uitstapten ook volledig overtuigd van het dragen van de autogordel. En dat was precies wat we wilden bereiken”, lacht directeur Ilse Coucke.