Twee leerkrachten Eureka geselecteerd door ESA

Patrick Demarest

11/10/2023
Onderwijs

Kurt Verhaege en Christophe Van Linthoudt, twee leerkrachten STEM in het atheneum Eureka in Torhout werden geselecteerd om deel te nemen aan een driedaagse opleiding rond technologie en robotica. Alles uitgewerkt binnen de context van de ruimtevaart.

De Europese Ruimtevaartorganisatie ESA, wat staat voor European Space Agency, selecteerde 30 deelnemers uit Canada, Letland, Litouwen, Slowakije, Slovenië, Malta en alle ESA-lidstaten waaronder België. “We waren apetrots toen we bericht kregen dat we voor België samen met een leerkracht uit Antwerpen geselecteerd werden voor deze unieke opleiding”, vertelt Kurt Verhaege, leerkracht elektriciteit, mechanica en STEM.

Christophe Van Linthoudt, leerkracht wiskunde en STEM blikt enthousiast en duidelijk geïnspireerd terug op het intensieve programma. “We leerden in deze Train the trainer opleiding hoe we een robot programmeren om te navigeren op het ruwe Marsoppervlak op zoek naar water. Verder hebben we een geautomatiseerd plantbewateringssyteem ontworpen en maakten we kennis met een project om code te laten uitvoeren op het Internationaal ruimtestation ISS. We bezochten het sterk beveiligde grondstation van ESA in Redu. Wist je dat we in het controlestation van Redu, een dorpje in de provincie Luxemburg, continue in contact staan met satellieten waaronder de satelliet van het Galileo navigatiesysteem? Indrukwekkend!”

Naast het programma was ook de diversiteit aan nationaliteiten van de deelnemers een grote meerwaarde. Het uitwisselen van kennis en ervaringen inzake robotica bij STEM projecten werkt altijd enorm inspirerend. Rijk leren of levensecht en vooral betekenisvol leren inzetten op de klasvloer brengt voor leerlingen goesting in leren met zich mee. Beide leerkrachten zetten binnenkort de aangewende tools in tijdens hun lessen STEM.

“Bij Eureka zetten we voluit in op STEM met een sterke focus op technologie en robotica omdat we ervan overtuigd zijn dat we onze leerlingen zo klaarstomen voor de jobs van toekomst”, besluit Kelly Everaert, directeur van atheneum Eureka.

Gratis STEM workshops

Scholencampus Eureka richt op woensdagnamiddag van 16 tot 17.30 uur ook gratis STEM workshops in voor jongens en meisjes uit het 5de en het 6de leerjaar. Altijd welkom in de Rijselstraat 110 in Torhout. Meer informatie:  https://atheneumeureka.be/