Unizo bezorgt schepencollege enquête tegen autoluwe markt

Patrick Demarest

15/06/2016
Actua Bedrijf vereniging winkel

Een delegatie van Unizo Torhout overhandigde op dinsdag 14 juni een enquête aan het Torhoutse schepencollege waarbij ze hun bezorgdheid over het levend karakter van Torhout lieten naar voor komen.

IMG_5292

"UNIZO Torhout vindt het globale mobiliteitsplan alvast evenwichtig en realistisch, maar heeft zeker ook enkele bezorgdheden", zegt voorzitter Tom Dekoninck.  "Om onze bezorgdheden te staven met concreet cijfermateriaal, hebben een 100-tal handelaars een enquête afgenomen bij hun klanten. Zo had de enquête een bereik van 2013 Torhoutse klanten."

Wat zijn de voornaamste bezorgdheden van UNIZO Torhout?

1. In de zomer 2013 is een proefproject voor de Markt ingevoerd. Op basis hiervan is geopteerd om telkens tijdens de zomerperiode de Markt autovrij te maken vanaf Centrumparking Kerk tot Centrumparking Stadhuis.

  • UNIZO Torhout is absoluut geen voorstander voor het autovrij maken van de Markt. Het parkeercomfort en het vermijden van zoekverkeer, vraagt voldoende beschikbare parkeerplaatsen. Door het wegnemen van de plaatsen op de markt zal dit comfort gevoelig verminderen, met minder bezoekers voor de lokale handelaars tot gevolg.
  • Het doorknippen van de verkeersader doorheen het stadscentrum, zal van Torhout een levenloos centrum maken. Laat nu net “Torhout Levende Stad” de stadsslogan zijn. Om eer te doen aan deze slogan moet Stad Torhout inzetten op directe bereikbaarheid tot het stadscentrum met voldoende parkeerplaatsen in de kern.
  • Uit de ondervraging is gebleken dat ruim 77,7 % van de respondenten de Markt het hele jaar door toegankelijk wil houden.

Resultaten enquête nieuw mobiliteitsplan Torhout_Pagina_1

2.       Het driekwart-verkeer (verkeer dat het centrum dwarst voor een bestemming aan een andere zijde van de kern) wordt afgebouwd. Door enkele aanpassingen zal de circulatie meer gefocust worden op de R34 als de as voor het doorgaande verkeer.

 UNIZO wijst op het belang van het doorgaande verkeer door de kern. Zoals uit een bevraging is gebleken is het voor de consument (en bijgevolg de ondernemers) van groot belang om het centrum vlot in en uit te kunnen, gemakkelijk een parkeerplaats te vinden en boodschappen te kunnen doen.
Uit de bevraging blijkt dat 71,7 % van de ondervraagden zegt al eens een ongeplande aankoop te doen bij het doorkruisen van het centrum. 

3.     Er wordt in het centrum gestreefd naar een hogere belevingswaarde en visuele kwaliteit van de openbare ruimte, dit door middel van een kwalitatieve heraanleg van straten en pleinen. Dit kan op sommige locaties mogelijk leiden tot bepaalde herschikkingen of verschuivingen binnen het parkeeraanbod. 

  • We vragen het stadsbestuur om UNIZO Torhout nauw te betrekken bij het herinrichtingen van de kern en de bijhorende herschikking van parkeerplaatsen. Enkel door het betrekken van de ondernemers kan gestreefd worden naar een evenwichtige oplossing die gunstig is voor zowel het centrum, de klant als de ondernemer.

Conclusie
Drie belangrijke resultaten van de enquête:

  • 77,7% van de Torhoutse klanten willen een markt mét doorgaand verkeer voor wagens, slechts 4,9 % kiest voor een autoluw stadscentrum. 17,4% kiest voor de huidige situatie.
  • 54,4% van de bevraagde klanten acht voldoende parkeerplaatsen in het stadscentrum als zeer belangrijk, slechts  13,8% verkiest daarentegen een randparking te gebruiken.
  • 71,7% geeft toe af en toe niet geplande aankopen te doen bij doortocht stadscentrum.

Waar komen de deelnemers van de enquête vandaan?

Resultaten enquête nieuw mobiliteitsplan Torhout_Pagina_2

UNIZO Torhout dringt er op aan onmiddellijk te starten met de opmaak van de plannen voor de herinrichting van de stadskern zodat men de vooropgestelde streefdatum van het mobiliteitsplan effectief kan nakomen. In die zin moet aan dit punt prioriteit “hoog” worden toegekend. Torhout moet zich blijven onderscheiden als provinciestad door voldoende centrale parkeergelegenheden te blijven aanbieden, ook op de Markt, een directe bereikbaarheid met de wagen tot het stadscentrum te garanderen en een sfeervolle stadskern te creëren met de nodige dynamiek en beleving.

Waarnemend burgemeester Audenaert antwoordde dat met alle bezwaren zal worden rekening worden gehouden bij de uiteindelijke goedkeuring van het mobiliteitsplan.