Update: maatregelen Coronavirus

Patrick Demarest

16/03/2020
Actua straat/wijk

In de strijd tegen het Covid-19 virus (corona), leggen de Vlaamse en Federale overheid enkele maatregelen op. Lokaal bestuur Torhout volgt het advies van de Vlaamse en Federale overheid verder op en bij wijzigingen worden de genomen maatregelen bijgestuurd en aangepast. Onderstaande richtlijnen zijn van kracht vanaf maandag 16 maart 2020.

Kom niet naar het stadskantoor als het niet noodzakelijk is!

Lokaal bestuur Torhout wil geen onnodige verplaatsingen voor de burgers en contacten tussen de inwoners en de medewerkers beperken tot het strikt noodzakelijke.

Geen verkoop stickers huisvuilzakken

Er worden vanaf vandaag geen stickers voor huisvuilzakken meer verkocht in het stadskantoor. Er zijn voldoende nieuwe zakken in voorraad verkrijgbaar via de winkelpunten. Ze vragen uitdrukkelijk om voorlopig nieuwe zakken aan te schaffen. Eenmaal de crisis voorbij is zullen uiteraard terug stickers verkrijgbaar zijn.

Op afspraak voor dringende zaken

Het Lokaal Bestuur Torhout doet haar uiterste best om continuïteit te verzekeren. Tegelijk willen ze onnodige verplaatsingen naar het stadskantoor vermijden. Ze werken momenteel aan een regeling om zo snel mogelijk over te schakelen naar werken op afspraak voor dringende zaken. Niet dringende zaken zullen nog exclusief telefonisch (050 22 11 22 ) en/of via e-mail (info@torhout.be) behandeld worden. Een overzicht van de zaken waarvoor je nog in het stadskantoor terecht kan, volgt zo snel mogelijk. Volg http://www.torhout.be/ en de facebookpagina van de stad voor de laatste stand van zaken.

Veel documenten en attesten kunnen ook online aangevraagd worden. We verwijzen graag naar het digitaal loket www.torhout.be/eloket.

 Alle zitdagen van de burgemeester en schepenen zijn afgelast

Om een minimaal fysiek contact te hebben zijn ook alle zitdagen van de schepenen en burgemeester afgeschaft. Zit je met een hoogdringende vraag, doe dan een melding via het algemeen nummer 050 22 11 22 of ons online platform www.torhout.be/meldingen

De schepenen en de burgemeester zijn ook bereikbaar per mail. Ook hier vragen ze om in deze periode van crisis de vragen te beperken tot het hoogstnoodzakelijke .

Ook de zitdagen van externe partners zijn tijdelijk geschrapt, voor de laatste stand van zaken, zie www.torhout.be/partners-sociaal-huis

Boekingen lokalen, terreinen en materialen

Er worden geen kosten aangerekend voor het verschuiven of annuleren van geboekte lokalen en uitleenmateriaal binnen de periode van 13 maart tot 19 april 2020.

 Terugbetaling tickets Cc
De activiteiten van Cc de Brouckere werden geannuleerd t.e.m. 19 april, wie reeds tickets aankocht, kan dit kosteloos annuleren, omboeken of kiezen voor terugbetaling.

Terugbetaling paaskampen
Alle kampen in de paasvakantie worden geannuleerd en terugbetaald.

Sluiting buitenspeelpleinen
Kinderboerderij d'Oude Smelterij was reeds gesloten, nu worden ook de buitenspeelpleinen gesloten of afgezet. Gelieve deze maatregel te respecteren.

Videochat in het woonzorgcentrum.

De maatregelen om de bewoners van het woonzorgcentrum te beschermen tegen corona hebben een grote impact op het contact met hun familieleden. De eerste Facebook Messengergesprekken tussen bewoners van het woonzorgcentrum en hun familie worden opgestart. Men probeert op die manier een stuk tegemoet te komen aan de nood om te praten met de familie.

Vrijwilligers aanmelden via vrijwilligers@torhout.be

Vrijwilligers zijn steeds welkom om de dienstverlening binnen het Lokaal Bestuur mee te garanderen en om de kwetsbaren in onze maatschappij mee te ondersteunen. Wil je je steentje bijdragen, mail naar vrijwilligers@torhout.be.

Algemene info over corona

Vermits het om een federale fase gaat, ligt de lead van de communicatie voor de burger bij de nationale overheid. Op nationaal niveau zijn volgende telefoonnummers beschikbaar voor burgers met vragen

-           Voor vragen over gezondheid en openbare orde : 0800/14.689

-           Voor vragen over economie : 0800/120.33

 

De referentiewebsite voor informatie over corona blijft www.info-coronavirus.be.

Op de website van de provincie West-Vlaanderen www.west-vlaanderen.be/crisiswvl vind je antwoorden op specifieke vragen van West-Vlaamse burgers.

Voor vragen over de Torhoutse dienstverlening, bel 050 22 11 22 of mail info@torhout.be

 

Naast dicht contact vermijden, blijft het uiteraard belangrijk om de basishygiënemaatregelen nauwgezet in acht te nemen. Deze blijven onder andere:

-           Je handen wassen met zeep

-           Papieren zakdoeken gebruiken en meteen weggooien

-           Hoesten en niezen in je elleboog

Raadpleeg je huisarts telefonisch bij de minste twijfel. Enkel zo kan iedereen zijn steentje bijdragen om de verspreiding van het virus tegen te gaan.

Momenteel worden de richtlijnen steeds aangescherpt. De meest recente informatie over de federale richtlijnen zijn te vinden op: http://www.info-coronavirus.be/ Wanneer er voor Torhout specifieke of extra maatregelen beslist worden door het college dan delen ze dit mee op de website en de facebookpagina van Lokaal Bestuur Torhout.