Stefan Vandaele (50) is ingenieur elektro mechanica en werkt als sitemanager West- en Oost-Vlaanderen voor het Duitse bedrijf Buchen, dat diensten levert inzake reiniging, innovatie, afvaloptimalisatie en veiligheid en met een Belgische zetel in Olen.
Brouwketel
"Vijf jaar geleden, in 2015, heb ik mij een brouwketel aangeschaft. Mijn midlifecrisis", lacht Stefan.
"Mijn vrouw, Sofie Vanhecke, en ik hebben drie zonen: Viktor 20, Wouter 22 en Bart 24. We drinken alle drie graag bier en dus is het handig als je voor je eigen bierbevoorrading kan instaan. Maar eigenlijk zocht ik een hobby die ik samen kon doen met een van de jongens. Wouter werkt in het biermuseum in Brugge en zo volgden we een 5-tal jaar geleden samen een cursus artisanaal bierbrouwen in Syntra West..."
Zelfgekweekte hop
"Elke maand maakten we een proefbrouwsel van 25 liter met een thema: zelfgekweekte hop. Het zijn zijn hoofdzakelijk bittere bieren naar mijn voorkeursbrouwerij De Ranke uit Dottenijs. Na veel keren brouwfun en proeven hadden we een eerste recept voor herhaling vatbaar en doopten we dit de Keiberg. Die valt in de smaak. En dus palm ik elke maand een paar keer de keuken in om te brouwen, over te hevelen en te bottelen."
"Mijn zoon Viktor zat in 2019 in het zevende verkoop en moest als opdracht de winkel van de school beheren, hem beter doen draaien. Dat wilde hij doen aan de hand van de verkoop van artisanale streekproducten. En zo brouwden we in Brouwerij Vandamme in Brugge in oktober 2019 250 liter Keiberg. Die ging heel snel de deur uit."
De Keiberg
"Een professionele relatie van me vroeg of ik voor de opening van de Keiberg in Ichtegem ...Keiberg kon leveren. Dat kon! Dus liet ik opnieuw 250 liter bottelen. Het einde van de werken waren voorzien in mei 2020 maar ze werden stilgelegd in maart 2020 omwille van het coronavirus. Daar stond ik dan met 250 liter Keiberg in de gang. Via een intense facebookcampagne geraakte ik alles dan toch in veertien dagen tijd kwijt. Tijdens deze occasioneel bedoelde verkoop heb ik mij echter in regel gesteld in de Kruispuntbank zodat ik als bierfirma in orde ben. De afgehuurde brouwerij is met de rest in orde: het FAVV, het LNE en Douane & Accijnzen."
De smaak is raak
"Keiberg is een blond bier, iets bitterder en minder sterk dan Duvel. Een zachte bitterheid, gistige fruitigheid, moutig bier van bijna 7% alcohol en gemaakt met zelfgekweekte Belgische hop en een van de nobelste moutsoorten. Een soort Saison met 30 IBU's wat bitterheid betreft. Keiberg smaakt fruitig en bevat geen restsuiker meer."
"Een brouwdag neemt 6 à 7 uur in beslag. De hoofdgisting duurt 5 à 10 dagen, nagisting en lageren 3 à 4 weken. Na het bottelen, gist het bier nog 2 à 3 weken na op fles. Het is dus een jong bier wat goed is. Het is een bier met nagisting op de fles waardoor er een smaakevolutie ontstaat in de fles. Keiberg is 100% artisanaal, niet gefilterd, niet gepasturiseerd, geen extern CO2 toegevoegd en dus niet geforceerd na 2 weken brouwen al in de winkelrekken beschikbaar. Wij hebben dus toch wel 6 weken passie, liefde en geduld nodig om uiteindelijk van het bier te kunnen genieten."
Dilemma
"Het succes overvalt me. Een bierfirma in ondertussen opgericht zodat ik ook zelf voor de verkoop en distributie kan instaan. Leuk zou zijn om ooit zelf de te verkopen volumes te brouwen maar ik zit met een drukke voltijdse job en de nodige verbouwingen thuis, het blijft een droom... In hoofdberoep moet je er volledig voor gaan en is het moeilijk leefbaar door de concurrentie maar dit neemt niet weg dat het als hobbybrouwer en in bijberoep magisch is om in een eigen brouwerij met zelfgekweekte hop lekkere bieren te brouwen. Een dilemma dus..."
PS. Het Keiberg bier is opnieuw beschikbaar halfweg de maand juli.