Verkeershappening op 17 september

Patrick Demarest

15/09/2023
Actua

Als apotheose van het project 'Mobiliteit van de toekomst, start vandaag!' is er op zondag 17 september een grootse verkeershappening in het stadscentrum van Torhout. De verkeershappening is de laatste van de 6 geplande activiteiten binnen dit mobiliteitsproject en geeft ook meteen het startschot voor de Europese 'Week van de Mobiliteit' die loopt van 16 tem 22 september 2023.  


Het project 'Mobiliteit van de toekomst, start vandaag!' kwam tot stand dank zij de samenwerking van heel wat partners en middenveldorganisaties. De mobiliteitsdienst van het lokaal bestuur Torhout was de trekker. De partners waren de lokale politie, KWB, Torhout Content, Beweging.net, de Fietsersbond en de Gezinsbond. Samen werkte men 6 prachtige mobiliteitsactiviteiten uit doorheen het jaar. Er was voor elk wat wils.  


Het project 'Mobiliteit van de toekomst, start vandaag!' sluit nmen af met een mobiliteitshoogmis, namelijk een verkeershappening op een verkeersvrije markt. De happening gaat door op zondag 17 september van 14 tot 18 uur.


Er valt heel wat te beleven voor jong en oud. De hele namiddag zijn er doorlopende mobiliteitsactiviteiten waar iedereen kan aan deelnemen. De tuimelwagen en de moto- en rijsimulator zijn aanwezig, er is een inleefparcours met promillebrillen, je kan ervaren hoe het is om jou te verplaatsen als je blind of doof bent, je in een rolstoel zit of je verplaatst met een rollator. Er zijn gekke fietsen en fietsen op rollen, een fietsbehendigheidsparcours, de speelmobiel en een springkasteel …


Bezoekers die met een gepimpte fiets naar de happening komen ontvangen een leuke fietsgadget aan de infostand milieu / mobiliteit van het lokaal bestuur Torhout. Je kan er ook je fiets gratis laten labelen (breng je identiteitskaart mee).


Het programma van de verkeershappening ziet er als volgt uit:

14 uur - Start Verkeershappening en West-Vlaams kampioenschap surplacen

15 uur - Demonstratie brandweer: 'ongeval met beknelling'

16 uur - 'Spetterend' dansoptreden Tomorrow Dance Factory

16.30 uur - WK Loopfietsjeswedstrijd (inschrijven via webshop.torhout.be)

17 uur - Verrassingsact

17.30 uur - Prijsuitreiking: surplacen, loopfietsjeswedstrijd en gezinsfietstocht


Naast het programma en de leuke activiteiten, werken ook al onze partners en een aantal extra partners mee. Aan hun stand kan je tal van informatie bekomen of voorzien ze toffe, bijkomende activiteiten.


Politie: jobpol, diefstalpreventie, static show politiewagens

Brandweer: recrutering en informatie, static show brandweerwagens

AZ Delta: static show ambulance

Rode Kruis: informatie, uitleg AED, leren animeren, EHBO en vrijwilligerswerk

Torhout Content: fietscontrole, gratis gadget indien fiets in orde

KWB: verkeerstest, informatie vorming

Gezinsbond: gratis grime

Fietsersbond: fietsbieb

Beweging.net: West-Vlaams Kampioenschap surplacen

Autorijschool Lust: rijschoolopleiding

Coopstroom, Cambio, Blue-bike: deelmarkt met deelwagens, deelfietsen en een rolstoelfiets

Milieudienst, dienst Mobiliteit: klimaatplan, fietsgadget gepimpte fiets

Dienst Toerisme: informatie, fietsroutes, geplande activiteiten

Sportdienst: WK loopfietsjeswedstrijd, inschrijven via webshop.torhout.be (WK Loopfietsrace 2023)

Adviesraad personen met een beperking: inleefparcours, informatie Dovenactie Torhout, Symfoon

Raida Torhout - The Wild Pig farm - ‘t Snoepertje - lokale horeca - Ijsjes


Deze verkeershappening wordt in goede banen geleid dankzij de medewerking van heel wat vrijwilligers, onze gemachtigde opzichters en de leerlingen van het 7e jaar veiligheidsdiensten SIVI Torhout.


Meer info over dit project vind je op www.torhout.be/mobiliteit-van-de-toekomst.


"We zijn heel blij en dankbaar dat we samen met zoveel partners een jaar lang het thema mobiliteit extra in de kijker konden plaatsen. Iedereen is bezorgd om zijn of onze mobiliteit, iedereen zit met andere vragen rond mobiliteit, we hopen met de verschillende mobiliteitsactiviteiten die er zijn geweest hier een stukje in tegemoet te zijn gekomen. Met deze verkeershappening willen we dit mobiliteitsjaar feestelijk afsluiten, maar meteen ook het startschot geven van de 'Week van de Mobiliteit', want mobiliteit is en blijft een boeiend thema," vertelt Elsie Desmet, schepen van mobiliteit.