Versoepelingen in WZC Sint-Augustinus

Patrick Demarest

23/02/2021
Actua

De bewoners en personeelsleden van het WZC werden ondertussen tweemaal gevaccineerd. Op basis van de nieuwe richtlijnen van Agentschap Zorg en Gezondheid mogen de woonzorgcentra waarvan minimaal 90% van de bewoners en 70% van het personeel gevaccineerd is, versoepelingen doorvoeren.

De versoepelingen kunnen ten vroegste 10 dagen na het toedienen van de tweede vaccinatie in werking treden en zijn uiteraard onder voorwaarden en met de nodige waakzaamheid. Voor WZC Sint-Augustinus gaan die in vanaf dinsdag 23.02.2021.

Na een tweede vaccinatie wordt de kans op ziekte aanzienlijk kleiner, maar tegelijkertijd blijft het belangrijk om alert te blijven en de veiligheid niet uit het oog te verliezen. Daarom blijven de basisregels voor hygiëne en bescherming cruciaal, ook als iedereen gevaccineerd is: afstand houden, handhygiëne, het dragen van een chirurgisch mondneusmasker…

Welke versoepelingen?

Op basis van de richtlijnen van Agentschap Zorg en Gezondheid van 18 februari kan men door de voldoende hoge vaccinatiegraad deze versoepelingen doorvoeren:

Bezoekuren

De nieuwe openingsuren bevatten dag-, avond- en weekendmomenten. 

Maandag14u - 16u
Dinsdag14u - 19u30
Woensdag10u - 12u

14u - 16u

Donderdag10u - 12u

14u - 16u

Vrijdag14u - 16u
Zaterdaggesloten
Zondag14u - 16u
Aantal bezoekers

Elke bewoner kan - in overeenstemming met de nationale richtlijnen voor alleenstaanden - 2 nauwe contacten (= knuffelcontacten) hebben, dus zonder mondneusmasker (zie punt hieronder) en waarbij fysiek contact mogelijk is. Die contacten kunnen tweewekelijks wisselen en zijn niet samen aanwezig (eerste wissel kan gebeuren op 8 maart).

Bezoekers registreren zich op voorhand via onthaal.woonzorgcentrum@torhout of via 050 22 12 22. Bij aankomst desinfecteren bezoekers hun handen met alcoholgel en wordt de temperatuur gecontroleerd.

Mondneusmasker

Bezoekers dragen bij aankomst en bij het verplaatsen door de voorziening een mondneusmasker. Dit kan enkel afgenomen worden op de kamer als bewoner en bezoeker zitten en het raam wordt opengezet voor een goede ventilatie.

Contacten in de buitenlucht

De bewoners kunnen de voorziening verlaten. In de buitenlucht is het toegelaten om met maximaal 4 personen samen te komen, weliswaar op een veilige afstand, zoals binnen de huidige coronarichtlijnen voor elke burger geldt. Een winkelbezoek kan, een familiebezoek aan meerdere personen niet. Men vraagt vriendelijk om steeds rekening te houden met de openingsuren van het WZC om dit organisatorisch haalbaar te houden voor het personeel.

Externe dienstverlening

Sinds 13 februari is er terug 1 vaste kapster aanwezig, kapsters aan huis mogen momenteel nog niet. Vanaf 1 maart kunnen de andere niet-medische contactberoepen terug opstarten.

Over verdere versoepelingen kan men momenteel nog geen uitspraken doen. Men wacht daarvoor verdere richtlijnen van het Agentschap Zorg en Gezondheid af. De experten geven aan dat er in een volgende fase een mogelijke versoepeling komt voor de maatregelen in de zorg. In een derde fase kunnen, als alle kwetsbare doelgroepen gevaccineerd zijn, het aantal bezoeken en bezoekers verruimd worden.