De laatste editie van dit event dateert alweer van 2019. “Eindelijk kunnen we opnieuw een netwerkevent organiseren op onze campus, wat de voorbije twee jaren helaas niet lukte door de coronapandemie”, vertellen Jan Vanden Hautte en Christine Surmont, de bachelorproef-coördinatoren bij VIVES Torhout. “Na drie jaar lerarenopleiding krijgen de derdejaarsstudenten de kans om hun bachelorproef in de kijker te zetten tijdens een dynamische posterbeurs.”
Tijdens de twee voorbije coronajaren was men overgeschakeld op digitale presentaties. Elke student stelde zijn bachelorproef voor in een film (lager onderwijs) of een online presentatie (secundair onderwijs). Dit jaar kan de bezoeker het ontwikkelde materiaal opnieuw inkijken. De bezoeker kan ook opteren om een of meerdere presentaties van die bachelorproeven te volgen in een leslokaal.
Bachelorproeven
De invulling van de bachelorproef voor de opleiding educatieve bachelor lager onderwijs is steeds praktijkgericht. De student werkt namelijk vanuit een vraag van een lagere school of organisatie waar men de ingroeistage of het keuzetraject doorliep of formuleert zelf een praktijkvraag die aansluit bij de context van de school of organisatie. De student wordt aangezet om de realiteit kritisch te benaderen en nieuwsgierig op zoek te gaan naar innovatieve antwoorden op concrete vragen.
Voor de opleiding educatieve bachelor secundair onderwijs moet de student aantonen dat hij een kleinschalig praktijkonderzoek kan opzetten waarbij hij de volledige onderzoekcyclus met een aantal onderzoeksfasen en onderzoekstappen zal doorlopen. De student kiest hiertoe uit een van de 12 aangeboden onderzoekslijnen. Deze omvatten brede en vakoverschrijdende thema’s, vragen en innovaties vanuit de leerplannen secundair onderwijs en vragen vanuit het werkveld (onderwijs en organisaties) die voor het beroepsveld relevant zijn.
Uitgebreid programma
Niet alleen de bachelorproeven krijgen aandacht. Er werd een rijkgevuld programma samengesteld waarin iedere bezoeker zijn gading kan vinden. Martine Mol, onderwijscoach bij VIVES: “Zo zijn er onder meer de verschillende onderzoeksprojecten van en door VIVES-docenten die belicht worden, alsook ICT-integratie, totaalprojecten project algemene vakken en de bachelor)na-bachelor schoolontwikkeling. Als kers op de taart overhandigt de vakgroep bio-esthetiek een cheque met een mooi bedrag voor ‘Kom op tegen kanker’.” Deze leerrijke namiddag wordt afgesloten met een natje en een droogje.
Het leercafé vindt plaats op woensdag 15 juni ’22 vanaf 13.15 uur in VIVES campus Torhout, Sint-Jozefstraat 1.