VIVES kent sterke groei

Patrick Demarest

17/10/2024
Onderwijs

Naar aanleiding van de oktobertelling van de Vlaamse Hogescholenraad dook ook VIVES opnieuw in de cijfers waar ze best trots op mogen zijn. VIVES Hogeschool toont zich opnieuw als een belangrijke speler binnen de groeiende Vlaamse onderwijsmarkt, met nu al meer dan 18.500 ingeschreven studenten. De hogeschool heeft haar aantrekkingskracht bewezen door een uitgebreid opleidingsaanbod dat inspeelt op de behoeften van het werkveld en de maatschappelijke tendensen.

Op naar de 19.000 studenten

Met vandaag de dag reeds 18.502 studenten ingeschreven, stevenen ze af op zo’n 19.000 studenten. Door een flexibele start trekken ze traditioneel nog veel studenten aan in de loop van het jaar.

25-plussers vinden hun weg naar het hoger onderwijs: bijna 30% van onze studenten zijn 25-plus

Een opvallende trend in het hele onderwijslandschap is de toename van het aantal 25-plus studenten: Vlaanderen-breed groeien ze zo’n 7.1%. Zo ook in VIVES, zelfs 10.9%, met een sterke groei onder de 35-plussers. Met 5.459 25-plussers in 2024 is VIVES nog altijd afgetekend de hogeschool met het grootste aantal 25-plussers. De 25-plussers tellen samen bijna 30% van het totaal aantal studenten binnen VIVES.

Dit wijst op een verbreding van de studentenpopulatie, wat de diversiteit en dynamiek binnen de hogeschool versterkt. Maar dit toont ook aan dat het hoger onderwijs toegankelijker wordt, waar VIVES toch wel een trekkersrol in neemt. Een voorbeeld is  student verpleegkunde Bart Vercruysse die op 51-jarige leeftijd een nieuwe wending gaf aan zijn professionele leven: “Wie had dat gedacht? Gelukkig is studeren op deze leeftijd bij VIVES geen probleem. Het is ook interessant om te weten dat ik zeker niet de enige niet-standaard student ben, er zijn veel medestudenten ouder dan 30”.

Uniek in Vlaanderen: 25% studeert vanop afstand

"Afstandsonderwijs heeft een prominente plaats ingenomen met 25% van het totaal aantal studenten. De afgelopen vijf academiejaren is afstandsonderwijs aantrekkelijk voor verschillende profielen. Studeren en werken wordt vlot gecombineerd. Ook topsporters vinden zo hun weg naar onze hogeschool,” licht Kathy Dewitte, algemeen directeur Hogeschool VIVES, toe.

Internationalisering met o.a. ARTEMIS

Hogeschool VIVES blijft zich inzetten om de aantrekkingskracht verder te vergroten, onder andere door het ARTEMIS-project, dat fungeert als katalysator voor het aantrekken van meer internationale studenten. VIVES zal vanaf 2025 deel uitmaken van een prestigieuze alliantie voor Europese Universiteiten, onder de naam ARTEMIS (Alliance for Regional Transition, Equality, Mobility, Inclusion and Sustainability). Dit versterkt niet alleen de internationale dimensie van de hogeschool, maar draagt ook bij aan de verrijking van het leerklimaat.

De Europese Universiteiten zijn de kennishubs waar niet alleen ingezet wordt op future proof opleiding van mensen maar waar via onderzoek en samenwerkingen gezocht wordt naar antwoorden op de uitdagingen van vandaag. Samenwerking met bedrijven waaronder KMO’s maar evenzeer lokale overheden of maatschappelijke organisaties zoals zorginstellingen staan centraal, “zegt Elke Denys, adjunct van de directeur Onderzoek & Valorisatie bij VIVES.

Met een breed scala aan trajecten en flexibele studievormen blijft VIVES Hogeschool een belangrijke keuze voor studenten die hun opleiding willen afstemmen op hun persoonlijke en professionele leven.