VK Tegelwippen
De wedstrijd is een initiatief van het Departement Omgeving en de vzw Breekijzer en ontstond als een leuke manier om vergroening te bevorderen. Van 21 maart tot en met 31 oktober 2024 streden 163 van de 300 Vlaamse steden en gemeenten om de titel. Torhout won in de categorie 'kleine steden en gemeenten' met 93 402 m2 of 4561,31 tegels per 1000 inwoners. Daarbovenop won Torhout ook de derby met de gemeente Oostkamp.
Het lokaal bestuur ontving een Krentenboom, een Amelanchier lamarckii, en twee symbolische tegels met een illustratie van Randall Caesar. De boom werd, samen met het team groen, geplant in de nieuwe watertuin waar het vroegere gebouw van FOD financiën stond. Ook de twee tegels zullen er een mooi plekje krijgen.
Ontharden
Het doel van het kampioenschap is om Vlaanderen aan te zetten tot ontharden en te vergroenen. Dat is noodzakelijk in de strijd tegen wateroverlast en droogte. Doordat ontharde bodem als een spons werkt, wordt heel wat overtollig water opgenomen. Bovendien is groen beter voor de biodiversiteit, biedt het verkoeling op warme dagen en creëert het een aangenamere leefomgeving.
Goede voorbeeld
Met de deelname en de winst in het Vlaams Kampioenschap Tegelwippen geeft het Lokaal Bestuur Torhout het goede voorbeeld. Met voordelen en premies wil het bestuur ook zijn inwoners aansporen om aan de slag te gaan. Zo is er een premie voor ontharding en vergroening, waarbij Torhoutenaren tot 500 euro kunnen ontvangen als ze hun tuin en/of oprit ontharden en vergroenen. Meer info vind je op www.torhout.be/premie-voor-ontharding-en-vergroening. Daarnaast zijn er jaarlijks heel wat groene acties. Zo is er elk jaar een uitdeelactie van boom- en struikpakketten en kunnen inwoners een gratis plant ontvangen bij het aanvragen van een geveltuintje. Heb je zelf zin om aan de slag te gaan? Meer informatie vind je op https://www.torhout.be/geveltuin.
"We zijn heel trots dat we Vlaams Kampioen Tegelwippen 2024 zijn geworden!", zegt Elsie Desmet, schepen van natuur en groen. "Als lokaal bestuur geven we graag het goede voorbeeld. Zo sloopten we onder andere het vroegere gebouw van FOD financiën en creëerden er een groene ontmoetingsplaats voor jong en oud. Meteen ook een extra opslagplaats voor water bij hevige regenval. En dat is meer dan nodig. Ook onze scholen waren heel enthousiast! Samen met leerlingen en leerkrachten wipten we honderden tegels en zorgden we voor meer groen op de speelplaatsen van de Torhoutse basisscholen. Tal van Torhoutenaren ruilden de tegels voor hun gevel in voor vaste planten en klimplanten. Zo werken we samen aan meer plaats voor water en een groenere stad waar het aangenaam vertoeven is."