Vredeslicht in Torhout

Patrick Demarest

18/12/2022
Actua

Het Vredeslicht vertrekt jaarlijks eind november vanuit Bethlehem in Palestina en verspreidt zich over de hele wereld. Van hand tot hand geven mensen van goede wil dit licht duizenden kilometers door. In de donkerste periode van het jaar wil het Vredeslicht warmte, vreugde en hoop brengen over grenzen van levensbeschouwingen, naties, culturen, leeftijden,… heen. Het kwam op zondag 18 december in Torhout aan.

 

Tijdens de kerst- en eindejaarsperiode nodigt het Vredeslicht ons uit om ons betrokken te voelen met mensen die zich inzetten voor het klimaat en met mensen in conflictgebieden waar vrede ver zoek is zoals in Oekraïne, Rusland, Palestina, Syrië, Iran,…

Velen mensen halen dit licht binnen in huis, om het te laten branden aan de feesttafel. Zo zijn ze verbonden met miljoenen mensen die het Vredeslicht brandend houden, hun vredesverlangen voeden en zich actief voor vrede dichtbij en veraf inzetten. 

Vlaamse vredessteden

Dit jaar vertrekt het Vredeslicht vanuit twee Vlaamse vredessteden: Gent en Ieper. Van daaruit gaat het naar andere steden en gemeenten zoals Deinze, Kortrijk, Brugge, Roeselare, Tielt, Diksmuide, Nieuwpoort, Kortemark en ook Torhout. Tal van gemeente- en stadsbesturen nemen het licht in ontvangst als teken van verbondenheid met mensen uit getroffen gebieden. In samenwerking met verschillende actoren en verenigingen wordt het Vredeslicht verspreid.


Vredeslicht in Torhout

In Torhout zijn volgende deelnemers nu reeds bekend:

  • De Scholengroep Sint-Rembert;
  • De Sint-Pietersbandenkerk en de andere wijkkerken;
  • Het Woonzorgcentrum Sint-Augustinus;
  • Het Diocesaan Dienstenhuis Groenhove;
  • Tordale en
  • AZ Delta campus Torhout.

Ook schepen van volksgezondheid, Rita Dewulf, is blij dat het Vredeslicht terug naar Torhout komt: "We zijn verheugd om jullie te melden dat het Vredeslicht in Torhout aankomt op zondag 18 december om 9.45 uur aan de voorzijde van de Markt. Ik zal het Vredeslicht aansteken tijdens een korte ceremonie in de voormiddag en een mooi momentje tijdens de hartverwarmende kerstmarkt in de namiddag."

Vanaf dat moment tot en met 25 december kunnen alle mensen hun eigen kaarsje komen aansteken op de verschillende deelnemende plaatsen. Het Vredeslicht zal elke dag tijdens de openingsuren van het Vrijetijdshuis op de pui aan de achterzijde branden.