Wat met de marktkramers?

Patrick Demarest

03/05/2020
Bedrijf

Sedert 18 maart is er geen wekelijkse woensdagmarkt meer door de quarantainemaatregelen tegen het coronavirus. Dat betekent dat niet alleen een sociaal gebeuren is weggevallen maar dat de marktkramers ook hun inkomsten verliezen. Pieter Vanpraet (36), Vishandel Vanpraet, staat al acht jaar op de markt in Torhout. Wij vroegen hem hoe hij die periode overbrugt?

Waar staan jullie, naast Torhout, nog op de markt?

Pieter: "De dinsdag staan wij in Moeskroen, de woensdag in Torhout, de donderdag in Oostkamp en de vrijdagmiddag op de parking van het zwembad van Torhout."

 

 

Hoeveel mensen stel je tewerk als je in Torhout op de markt staat?

Pieter: "Wij hebben twee medewerkers."

Hoe vang je deze periode op: naar omzet en naar personeel toe?

Pieter: "Wij zijn vanaf 30 april bestelling aan huis beginnen te leveren. Wij verkopen ongeveer 25-30% van onze gewone omzet. Onze medewerkers zijn technisch werkloos."

Warenhuizen bleven open, openlucht winkelen kon niet…

Patrick: "Dit is het grootste heikelpunt bij alle marktkramers. Bij ons kan de consument geen enkel product in zijn handen nemen zodat besmetting bij ons veel moeilijker is dan in een grootwarenhuis. Daar heeft men nog alle producten in handbereik en neemt men ze ook werkelijk vast om zelf te keuren. Dit vinden alle marktkramers niet correct en dit voelt dan ook aan als oneerlijke concurrentie."

De winkels mogen opnieuw open op 11 mei, weten jullie al iets?

Pieter: "Momenteel hebben wij nog geen bevestigde wijzigingen in het verbod. Wij hopen zo vlug mogelijk te kunnen starten."

Bij heropening gaan klanten gedisciplineerd moeten zijn want we mogen rustig zeggen dat het vaak druk is aan het kraam van Vishandel Vanpraet…Heb je al gedacht aan maatregelen bij de heropstart?

Pieter: "Dat klopt. Momenteel leveren wij aan huis  en zijn van plan dit voorlopig ook verder te doen om de druk op de markt te verlagen en social distancing beter te kunnen garanderen, Ik denk ook dat veel klanten nog niet direct buiten zullen durven komen om besmetting tegen te gaan."

"Wij hebben reeds verschillende scenario's klaar maar we moeten afwachten wat kan en mag door de lokale besturen. Zij beslissen uiteindelijk wanneer en hoe een markt opnieuw zal kunnen  starten."

"Daarnaast zouden wij, wie de mogelijkheid heeft, willen vragen om hun aankopen uit te stellen naar de vrijdag aan het zwembad. Daar is er plaats genoeg om social distancing nog beter te garanderen, dichtbij een grote parking en is er een even uitgebreid gamma aan verse vis en visbereidingen, beschikbaar."

De wekelijkse markt kende al veel slecht weer, waardoor 2019-2020 al geen riante periode was, en nu dit, hoe zwaar komt dit aan voor de marktkramers?

Pieter: "Dit is voor iedereen een harde noot om te kraken. Net wanneer het mooie weer begon te komen, brak de corona-crisis uit."