Week van het Bos van 10 tot en met 17 oktober

Patrick Demarest

03/10/2021
Actua

Van 10 tot en met 17 oktober 2021 vindt opnieuw de leukste week van het jaar plaats, de Week van het Bos. Het Lokaal Bestuur Torhout heeft dit jaar opnieuw heel wat in petto. Het thema dit jaar is 'op ontdekking'. Op ontdekking gaan in de natuur, met je klasgenoten, ouders, vrienden en natuurlijk alle bosdieren! 

 

De geur van gras en bomen, klimmen op speeltuigen en springen over beken, kampen bouwen, rollen in het zand en groene knieën … Doe het allemaal tijdens de Week van het Bos. Want bossen vormen dé ideale plek bij uitstek voor kinderen! Ravotten in het groen wordt vaak nog te weinig gedaan en daar wil men tijdens deze week verandering in brengen. Dit jaar voorziet het Lokaal Bestuur Torhout net nog dat tikkeltje meer.

Haal je agenda erbij: hier is het programma van de Week van het Bos

Elsie Desmet, schepen van natuur, groen en toerisme: "We starten de Week van het Bos een dagje vroeger, op zaterdag 9 oktober. Het Regionaal Landschap Houtland voorziet dan een natuurwandeling met focus op de verschillende boomsoorten, hun ecologie en symboliek. Luister naar fascinerende verhalen en spraakmakende weetjes."

"Op zondagvoormiddag kan je een handje helpen met de natuur in Groenhovebos. Natuurpunt Torhout gaat samen met een groep vrijwilligers aan de slag in het bos om er een mooiere en natuurrijkere plek van te maken. In de namiddag mogen we niemand minder ontvangen dan Kami!Kami!, een speels, houten verteltheater voor kinderen. Ella Demarest trekt met haar kamishibai-kar doorheen het Wijnendalebos om zowel de allerkleinsten als de groteren te entertainen."

"Op maandagvoormiddag 11 en dinsdagnamiddag 12 oktober begeleidt Zuster Marie-Dominique je graag door Groenhovebos. Laat je verwonderen en verrassen door het 33 hectare grote groen dat het domein te bieden heeft. Ruik, voel, proef en ontdek deze bosrijke omgeving tijdens een interessante natuurwandeling."

"Op woensdag 13 oktober staan er maar liefst 3 activiteiten gepland. In de vroege namiddag starten we met een avontuurlijke bushcraftnamiddag. Wil je leren overleven in een bos? Dan is dit jouw activiteit! Iets later in de namiddag start de boskofferwandeling met natuurgids Patrick Corveleijn. Ontdek onze boskoffer vol met veldwerkmaterialen en help mee de natuur en zijn aspecten te onderzoeken. Woensdagavond wordt afgesloten met een workshop lepelsnijden voor volwassenen. Maak je eigen (kook)lepel uit een vers stukje hout, fantastisch toch!"

"Zaterdag 16 oktober start met een modderige, recreatieve kids-mountainbiketocht, georganiseerd door de Koareltjes van Wijnendaele. Zin in wat uitdaging en een 'beetje' aarde? Schrijf je dan snel in! De twee tochten van 20 en 30 km worden volledig begeleid. We sluiten in de namiddag af met twee schitterende bostheaters waar je van kan genieten. De bostheaters worden georganiseerd door Bos+, in samenwerking met Lokaal Bestuur Torhout. Twee acteurs nemen je mee, dieper en dieper het bos in, op zoek naar een boom van een vrouw. Een prachtig verhaal aan de hand van een kleine wandeling doorheen Domein d'Aertrycke."

Vind de 9 bosdieren en win een prijs!

"Tijdens de Week van het Bos zijn er ook 9 nep-bosdieren verstopt in de drie groendomeinen (Wijnendalebos, Domein d' Aertrycke en Groenhovebos). Op elk dier staat een letter. Puzzel het woord in elkaar, maak een zotte foto met je lievelingsdier en mail het woord en je foto door naar vrijetijdshuis@torhout.be."

"Elke deelnemer krijgt een cadeautje. Voor de hoofdwinnaar voorzien we een leuk geschenk.

Het drukke programma in Torhout wordt elk jaar mogelijk gemaakt dankzij een handvol partners van het lokaal bestuur. Onze grote dank aan hen!"

"Voor alle details van de activiteiten en het programma, verwijzen we je graag door naar www.visittorhout.be. Let op, voor het merendeel van de activiteiten is inschrijven verplicht!"