Wijziging opnamereglement WZC Sint-Augustinus

Patrick Demarest

20/12/2017
Actua

Een jaar geleden paste OCMW Torhout het opnamereglement van het woonzorgcentrum Sint-Augustinus aan met de bedoeling om prioriteit te geven aan de meest zorgbehoevenden. In een jaar tijd steeg de zorggraad van 74% naar 84 %, wat aantoont dat er op korte tijd effectief ingespeeld werd op een reƫle behoefte. Er werd dan ook extra personeel aangetrokken om de toegenomen werkdruk op te vangen. Omwille van de schaarste op de arbeidsmarkt in de zorg, was dit geen sinecure.

Joost Cuvelier, voorzitter OCMW: "We merken echter dat op de actieve lijst voor opnames de kandidaat-rusthuisbewoners met een hoge zorggraad slinkt (de actieve lijst is de lijst met kandidaat-bewoners die onmiddellijk opgenomen willen worden). Dit heeft onder meer te maken met de toename van het aantal in rusthuisbedden in de regio Torhout (350 extra bedden de laatste twee jaar in de omliggende gemeenten). Omdat we hoe dan ook willen vermijden dat er bedden leeg komen te staan, heeft de OCMW-raad nu een kleine aanpassing van het opnamereglement goedgekeurd. De opname van zwaar zorgbehoevenden blijft de absolute prioriteit, maar indien er onvoldoende kandidaten zijn die onmiddellijk willen opgenomen worden, is nu ook de mogelijkheid voorzien om lichtere (maar nog steeds) zorgbehoevenden op te nemen zodat lege bedden voorkomen worden."
"Het bestuur benadrukt dat het daarnaast ook een aandachtspunt is om het woonzorgcentrum levendig te houden. Het betekent een plek waar het aangenaam wonen is en waar de bewoners op een actieve wijze met elkaar omgaan en participeren aan de activiteiten die worden aangeboden. Dit is altijd een troef geweest van woonzorgcentrum Sint-Augustinus en dat moet zo blijven. De evoluties op de wachtlijst wordt op de voet gevolgd. Indien bijsturingen noodzakelijk zijn, zal het bestuur niet aarzelen om deze door te voeren."