Word vrijwilliger in AZ Sint-Rembert!

Lita Coucke

23/02/2015
Actua interview/reeks

Nathalie Gellinck is bijna twee jaar werkzaam als coördinator van de vrijwilligerswerking in AZ Sint-Rembert. Daarnaast is ze ook coördinator van de palliatieve zorgen. ‘Momenteel hebben we 27 vrijwilligers waarvan er 2 op de dienst palliatieve zorgen helpen’, aldus Nathalie. Op dinsdag 3 maart is er een infodag over de vrijwilligerswerking in AZ Sint-Rembert. ‘We zouden het aantal vrijwilligers graag zien verdubbelen’, klinkt het.

Als vrijwilliger kan je helpen op verschillende diensten zoals geriatrie, inwendige ziekten, onthaal of in de bibliotheek. ‘In de toekomst zouden we graag uitbreiden naar andere diensten, maar dan hebben we natuurlijk meer vrijwilligers nodig’, vertelt Nathalie. De taken van een vrijwilliger zijn divers. Vooral contact met de patiënt is het belangrijkste. ‘Een goede babbel, een luisterend oor zijn voor de patiënt en andere taken zoals bloemen verzorgen, een spelletje kaarten of een wandeling in de zomer is erg belangrijk. Het maakt het verblijf van de patiënt aangenamer’. Ook voorlezen uit de krant, maaltijden ronddragen en kleine logistieke werkjes maken deel uit van het takenpakket van een vrijwilliger.

Kers op de taart

Geïnteresseerden worden soms afgeschrikt omdat ze het werk van het verpleegkundig personeel niet willen afpakken. ‘Dat is zeker niet het geval. Het verpleegkundig team heeft enkel de tijd om uiteraard verpleegkundig werk uit te voeren, maar vrijwilligers doen net dat ietsje meer. Ze zijn de kers op de taart’, aldus Nathalie.

Wie als vrijwilliger aan de slag wil, moet een opleiding volgen bestaande uit drie namiddagen. De meeste vrijwilligers komen zo’n 4 uur per week langs om te helpen. ‘We zijn erg soepel qua werkuren, maar het is wel de bedoeling dat de vrijwilliger regelmatig langskomt’.

Voordelen voor vrijwilligers

Vrijwilligers zijn broodnodig en worden uiteraard hartelijk bedankt voor hun inzet. ‘Jaarlijks worden er enkele activiteiten georganiseerd om onze vrijwilligers in de bloemetjes te zetten zoals de nieuwjaarsreceptie, een daguitstap, een film en een ontbijt’. Daarnaast zijn vrijwilligers ook verzekerd en kunnen ze aan een goedkoper tarief een maaltijd nuttigen in het ziekenhuisrestaurant.

Word vrijwilliger!

Kom langs op de infodag op dinsdag 3 maart tussen 14 en 16 uur en kom alles te weten over de vrijwilligerswerking. Nathalie en een medewerker van Present, de overkoepelende vereniging van vrijwilligers in Vlaanderen, geven je graag een woordje uitleg. Dit alles vindt plaats in de panoramazaal van AZ-Sint Rembert.

[wppa type="slide" album="107"][/wppa]
(c) Apriotief bvba

bigpic
Foto 1 van 10
bigpic
Foto 2 van 10
bigpic
Foto 3 van 10
bigpic
Foto 4 van 10
bigpic
Foto 5 van 10
bigpic
Foto 6 van 10
bigpic
Foto 7 van 10
bigpic
Foto 8 van 10
bigpic
Foto 9 van 10
bigpic
Foto 10 van 10
Foto 1 van 10
Foto 2 van 10
Foto 3 van 10
Foto 4 van 10
Foto 5 van 10
Foto 6 van 10
Foto 7 van 10
Foto 8 van 10
Foto 9 van 10
Foto 10 van 10