Xclusive Bike dubbel zo groot

Patrick Demarest

12/05/2020
Bedrijf winkel

Op 12 mei, vandaag dus,  gaat Xclusive Bike, de speciaalzaak van Vespa, Piaggio en Ape in Sint-Henricus, opnieuw open. In een keer, maar wel met veel arbeid, werd de zaak 500 vierkante meter groter, verdubbelde de werkplaats, werd Xclusive Bike ook exclusief verdeler van Moto Guzzi en kwam er met Xclusive E-bike ook een volledige verdieping elektrische fietsen bij van de merken Venturelli, Kettler, Piaggio en Achielle.

In 1998 startte Geert Swaenepoel Xclusive bike op in de Rijksweg 11, de gebouwen van garage Priem, in Sint-Henricus. ”Xclusive sloeg op het feit dat ik speciale dingen wilde doen. Het verbouwen van shoppers was een van onze specialiteiten.” Vanaf 2007 sloeg exclusief dan op het partnership met Piaggio. “De zaak baat ik samen uit met Vicky Verplancke. Naast een tachtigtal Vespa’s hebben we ook de driewieler Ape en Wi-bike, de elektrische fiets van Piaggio, in huis. Uiteraard kan je bij ons ook alle accessoires kopen”, zei Geert voor de verbouwingen.

Nieuwe uitdaging

 

Uitbreiden in tijden van corona…

Geert: “In oktober word ik 50 en dan begint een mens al eens te denken he. Ik werk enorm graag en was zeker niet van plan te stoppen maar er mocht iets nieuws bij komen. Ik zag mezelf geen vijftien jaar meer hetzelfde doen. Begrijp je? Het huis naast de zaak hadden we enkele jaren geleden al gekocht en zo ontstond bij ons het idee om uit te breiden in die richting.”

“We hadden via Piaggio al elektrische fietsen in huis en ook de elektrische Vespa’s maken een opgang…dus was het logisch dat we een volwaardige afdeling elektrische fietsen uitbouwden. Met het milieu in het achterhoofd. En Moto Guzzi is altijd al mijn grote liefde geweest. Nu zijn we dus exclusief dealer.”

Zo is Xclusive Bike nog wat meer exclusief…

Geert: “Piaggio producent van Vespa en Ape vraagt dat ook! Ze willen exclusieve zaken die alleen hun producten verkopen. Zo zijn er voor Ape maar twee officiële dealers in België. Bij de verbouwing van de winkel stellen ze dan ook hun eisen. Ze willen als het waren een soort Motoplex uitbouwen waarbij het interieur van hun winkels in alle landen hetzelfde is, vergelijk het met de Hardrock cafés. Gelukkig hebben we dat wat kunnen afzwakken.”

Welke invloed had de lockdown op de verbouwingen?

Geert: “Eigenlijk geen want voor de coronapandemie waren we gesloten om te verbouwen. We waren klaar en openden de winkel op dinsdag 17 maart maar moesten hem op woensdag 18 maart om 12 uur opnieuw sluiten. Onze opening moesten we daardoor uitstellen en ook de Unizo-avond met gastspreker kon niet doorgaan.”

Zijn de maanden maart-april anders sterke maanden wat omzet betreft?

Geert: “Ons seizoen loopt van maart tot september, nu zijn we dus twee maand kwijt. We hebben wel iets online verkocht maar via die weg is het moeilijker om mensen te overtuigen. Als je weet dat de gemiddelde prijs van een Vespa 4 à 4500 euro bedraagt dan is het normaal dat je die eerst wel eens in het echt wil zien en voelen. We mogen zeggen dat we in deze periode 60 à 80 voertuigen minder verkocht hebben dan normaal.”

“We hopen nu dat mensen toch komen kopen. We hebben een heel grote stock en kunnen dus onmiddellijk leveren en als de meesten in eigen land blijven, is een Vespa leuk om erop uit te trekken.”

Nog plannen in de nabije toekomst?

Geert: “We zijn bezig met een ontvangstruimte te maken waar we avondhappenings kunnen doen en klanten ook leuk kunnen ontvangen. Verder willen we ook uitpakken met thema avonden waarbij we dan ook prosecco en Italiaanse ham aanbieden.”

16-17 mei testweekend

Op 16 en 17 mei staan de deuren open voor een testweekend voor alles wat elektrisch is!

Klik op de foto om het filmpje van de nieuwe zaak te zien...

Xclusive bike
Rijksweg 11
8820 Torhout
051 72 73 29
mailto:info@xclusivebike.be
www.xclusivebike.be