"Zonder publiek en kantine is voetbal niet leefbaar"

Patrick Demarest

17/11/2020
sport vereniging

Voetbal Vlaanderen legde, naar aanleiding van de coronacrisis, de voetbalcompetitie stil in alle lagere reeksen. Alleen voor de profcompetitie werd een uitzondering gemaakt. Geen voetbal dus voor SK Torhout en Torhout KM. Wij vroegen Dick D'Hoore, voorzitter van KM, hoe zwaar die stop weegt?

Dick D'Hoore: "Net als alle andere ploegen hadden we het moeilijk tijdens de eerste lockdown en de tweede maakt het alleen maar erger. Het is duidelijk dat voetbal op dit niveau zonder publiek en zonder kantine niet haalbaar is want niemand wil nog gratis voetballen!"

Je bent zelf ook speler geweest, is dat dan geen voordeel in de onderhandelingen met spelers? Je weet waar ze heen willen...

Dick: "Dat is niet altijd een voordeel want soms ben ik te cru. Vandaar dat ik blij ben dat Nico (Vermeersch) dat doet."

De oefenwedstrijd tegen Club Brugge die wegviel voor het seizoen, is uiteraard een fikse aderlating...

Dick: "Natuurlijk. Daarom hebben we, als een goede huisvader, voor het seizoen ons budget met 20 procent naar beneden aangepast. En men begreep dat."

"Ik zei ook tegen de spelers dat er heel wat bedrijven en mensen zijn die beroepshalve ondersteuning moeten krijgen van de overheid en vechten om te overleven en dat dat veel erger is dan voetballen...Op dit niveau is dat een hobby. Maar...iedereen wordt betaald en dat is inherent aan onze maatschappij. Gelukkig hebben wij wel nog vrijwilligers die gratis helpen de club draaiende te houden."

Wat verwacht je van de heropstart?

Dick: "Ik hoop dat de competitie opnieuw kan starten op 9 januari. Maar dan wel met publiek en kantine want anders is het niet leefbaar. Het is nu al trekken en sleuren om rond te komen...Nu corona of geen corona, Torhout KM blijft altijd bestaan. De vraag is uiteraard hoe? Dat is dan onder andere afhankelijk van hoe deze competitie zijn verloop zal kennen."