Zonnepanelen plaatsen en daken isoleren

Patrick Demarest

26/04/2021
Actua

Lokaal Bestuur Torhout wil efficiënt en duurzaam omgaan met energie. Binnen het eigen patrimonium zit er zeker nog besparingspotentieel. Besparen op energie levert niet alleen een onmiddellijke besparing op de elektriciteits- en gasfactuur in euro's op maar draagt op lange termijn ook bij tot een duurzamere toekomst van de gebouwen: minder verbruik van fossiele brandstoffen, verlaagde CO2- uitstoot,…

 (Onder andere de platte daken van sporthallen A en B worden geïsoleerd.)

"In het meerjarenplan is een belangrijk investeringsbudget voorzien voor duurzame investeringen", vertelt schepen van stadspatrimonium Hans Blomme. "Concreet willen we dit jaar, in een eerste fase, graag vier projecten realiseren."


  1. Het plaatsen van een zonnepaneelinstallatie van ongeveer 300 zonnepanelen op het dak van het stadskantoor met een vermogen van 110 kW-piek. Dit is een investering van ongeveer 100.000 euro.
  2. Het isoleren van de platte daken van sporthallen A en B van het sportcentrum Benny Vansteelandt. De voorbije jaren werd er reeds geïnvesteerd in energiebesparende maatregelen voor deze gebouwen. Zo werd er energiezuinige LED-verlichting geplaatst en de stookinstallatie werd vernieuwd. Met een bijkomende isolatie van de gebouwen zullen er minder warmteverliezen optreden wat het comfort en het verbruik van gas ten goede komt. De kosten hiervoor worden geraamd op 35.000 euro.
  3. Het isoleren van het dak van het brandweergebouw. We stellen vast dat we op dit moment in de winter veel moeten stoken en dat er in de zomer teveel gekoeld moet worden. Deze investering bedraagt ongeveer 60.000 euro.
  4. In ons woonzorgcentrum is de voorbij jaren al geïnvesteerd in een warmteplan (stookplaats renovatie) en in een zonnepaneelinstallatie met een vermogen van 38 kW-piek. Alle elektriciteit die we hiermee opwekken wordt onmiddellijk en ter plaatse verbruikt. Er is nog ruimte over om een bijkomende installatie van ongeveer 180 bijkomende zonnepanelen te plaatsen met een vermogen van 76 kW-piek. De kosten hiervoor bedragen ongeveer 65.000 euro.

Voor deze investeringen willen we beroep doen op de expertise van en samenwerken met het Vlaams EnergieBedrijf (VEB). Het VEB werd door de Vlaamse overheid opgericht om lokale besturen te ondersteunen naar een duurzamer en efficiënter energiebeheer. Begin dit jaar werd het VEB reeds aangesteld om vanaf 1 januari 2021 in te staan voor de levering van aardgas en 100% groene elektriciteit aan scherpe marktprijzen.