Zorabots bij Atheneum Eureka Torhout

Patrick Demarest

17/12/2018
cultuur/onderwijs

Technologie kunnen we niet meer wegdenken uit onze samenleving, dus ook niet binnen de zorg. Atheneum Eureka uit Torhout mocht 2 Zorabots ontvangen. Dit zijn intelligente robotten die het leven van mensen aangenamer maken. Elke Zorabot heeft tot doel meer zorg, meer kwaliteit en meer comfort toe te voegen aan het dagelijkse leven. ‘We doen deze infosessie om onze leerlingen uit de richting Verzorging kennis te laten maken met de evolutie binnen de zorg zegt directeur Ilse Coucke ‘met deze rugzak aan kennis over nieuwe technologieën staan ze na het afstuderen nog sterker in de zorgsector. Onze warme en vernieuwende school staat garant voor welbevinden en maximale leerkansen.’

 

De leerlingen maakten kennis met 2 Zorabots: Zora en Billy-Billy.

 Zora’s software motiveert jong en oud bij hun revalidatie. Van pediatrie tot geriatrie helpt Zora met interactieve therapeutische oefeningen.  Ze houdt van (revalidatie)oefeningen, brengt jong en oud in beweging met muziek en moedigt ze aan. Personen met een beperking houden van haar gezelschap. De robot is ondertussen geen onbekende meer binnen steeds meer zorginstellingen.

 Billy-Billy is een interactieve bloempot die het leven van zelfstandig wonende ouderen comfortabeler en gezelliger wil maken. Met zijn sensoren vangt hij onder andere op hoe warm een ruimte is en hoeveel licht er binnenkomt. Zo kan hij ouderen helpen bij het verzorgen van planten of kruiden. Hij helpt ook onthouden wanneer een zorgkundige langskomt of een familiefeest gepland staat.