Sociale kerstmarkt bracht geld op voor het goede doel

IMG_3973

Tijdens de sociale kerstmarkt in december verzamelden verenigingen heel wat fondsen bij elkaar voor een goed doel. De sociale kerstmarkt kunnen we het jaarlijkse grote moment noemen, waarop de verenigingen van de Noord-Zuidraad, TROSSO, naar buiten kunnen komen en waarop  ook andere verenigingen de kans krijgen om via een standje op de sociale kerstmarkt hun werking uit de doeken te doen en wat fondsen te verzamelen.

Volgende verenigingen schenken bedragen aan het goede doel:

Basisgroepen Torhout: 880 euro voor El Salvador

 • Beweging.net Torhout: 300 euro voor Wereldsolidariteit
 • Hart boven Hard: 406 euro voor Dokters van de Wereld
 • Jong CD&V: 500 euro voor Welzijnsschakels, De Klapdeur
 • Natuurpunt: 610 euro voor Living on the Edge
 • Thaismiles vzw: 182 euro voor het educatief project Issaan
 • Move2gether: 280 euro voor Gambia
 • JCI Houtland: 615 euro voor Vereniging ons Tehuis
 • Evangelische Kerk van Marcus: 191,47 euro voor Mercy Ships
 • SOS Zoutmijnkinderen: 348 euro voor SOS Zoutmijnkinderen
 • Jeugdhuis De Troubadour: 287 euro voor Estas vzw
 • Verontschuldigd:
 •  Vzw D-Noizz: 476,15 euro voor pulmonale hypertensie.
 • Kinderopvang Bollie en Billie: 450 euro voor Tordale.
 • Kiwanis Torhout-Houtland
  Naast de 2255 euro voor de sociale kerstmarkt die de stad voorziet, werden er in 2016 nog andere gelden besteed voor ontwikkelingssamenwerking. 10.825 euro werd voor verenigingen en projecten voorzien. De zes verenigingen, aangesloten bij TROSSO zijn: Vredeseilanden, de Wereldwinkel, Broederlijk Delen, Missio Wijnendale, de Missie en Derde Wereld en Banglabari. Jaarlijks ontvangen zij via een puntensysteem werkingssubsidies vanuit het stadsbestuur. Daarnaast kan elke Torhoutenaar een aanvraag indienen voor een project waarbij hij of zij nauw betrokken is. Na een toelichting voor de leden van TROSSO wordt ook hier via een puntensysteem met bepaalde prioriteiten de gelden verdeeld.  Kristoff Ryckewaert wou didactisch materiaal aankopen en klasjes in Gambia opfrissen. Leander en Elias doen hun verhaal over Gambia. TROSSO en de stad schonken hem 585 euro. Dan gaan we een eerste keer richting India. Maria kreeg 1050 euro voor het vernieuwen van sanitaire voorzieningen. In Thailand neemt Wilfried de zorg voor kinderen die geen rechten hebben op zich. Met de steun van Wilfried, TROSSO, de stad en vele anderen krijgen deze kinderen de kans een toekomst uit te bouwen. Hij kreeg een schenking voor dit project van 351 euro. Tot slot ging er een bedrag van 1170 euro naar Lieve Desmedt voor het verbeteren van de voedingstoestand van plattelandskinderen in India.
 • Martin Lievens ontving 819 euro voor het vervangen van medisch materiaal in Togo.
 • In Congo werd een project gesteund dat schapen aankoopt voor verpleegkundigen. Rita Casier diende dit project in en kreeg een schenking van 585 euro hiervoor.
 • In El Salvador werkt Marc Coulier aan een duurzaam kippenproject. Als steun kreeg hij hiervoor een bedrag van 585 euro.
 • Er werd een toelage van 1170 euro gegeven aan Georges Cappele voor de aankoop van teken- en schrijfmateriaal en een laptop voor schoolkinderen in Nepal.In 2016 werd er 6.315 euro geschonken aan 8 projecten in Nepal, Gambia, El Salvador, India, Congo, Thailand, Togo en India.

Voor de Torhoutse scholen wordt sinds 2009 een kalender aangekocht om in de klas te hangen. Bij de kalender zit een lesbrochure per foto, per maand dus. Het is de bedoeling dat leerkrachten zo op een eenvoudige manier een hapklare brok krijgen om aan mondiale vorming te doen. Want sensibilisering, en dat van kleins af is heel belangrijk. De stad voorzien 907 euro voor de aankoop van deze kalenders.

De stad voorziet ook jaarlijks 2706 euro voor de overkoepelende organisatie 11.11.11 en 2255 euro aan Noodhulp, voor gebieden die door bv. rampen onverwacht in moeilijkheden raken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *